KPMG Corporate Finance: Světové fúze a akvizice ztrácejí dech

Celosvětová aktivita v oblasti fúzí a akvizic dosáhla svého vrcholu, letošní rok bude ve znamení propadu. Vyplývá to z nejnovější studie KPMG Corporate Finance nazvané Global M&A Predictor. Ta je založená na detailní analýze finančních ukazatelů v tisícovce nejvýznamnějších společností světa.

Společným problémem většiny firem je slabý růst ukazatelů EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) a P/E (poměr tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii). Zároveň setrvává vysoký objem hotovosti a dluhů. Trendem, který průzkum také odhalil, je růst průměrné hodnoty obchodů na úkor jejich množství.
„Podněty, které pomohly k rekordnímu růstu v roce 2006, se pravděpodobně neudrží. Celosvětová aktivita dosáhla vrcholu, zvláště v oblasti objemu obchodů,“ uvedl Alex Verbeek, vedoucí partner KPMG Corporate Finance pro střední a východní Evropu a zároveň partner společnosti KPMG Česká republika zodpovědný za Finanční poradenství.
Analýza KPMG Corporate Finance ukazuje, že v prvních pěti měsících roku 2007 nastal výrazný nesoulad mezi klíčovými ukazateli cen obchodů a jejich objemem. Naposledy k podobnému trendu, kdy průměrná hodnota obchodu rostla, ale množství obchodů klesalo, došlo na vrcholu tzv. dot.com boomu v roce 2000. Znamení toho, že trh začíná slábnout, přišel však už ve druhém čtvrtletí minulého roku, kdy se celkový počet obchodů propadl – poprvé od roku 2003. Propad činil osm procent ve srovnání s první polovinou roku 2006.

Evropa se drží
Z hlavních světových regionů zůstává v otázkách potenciálních fúzí a akvizic nejvíce pozitivní Evropa, vzhledem k stále rostoucímu poměru P/E. Nejslabší je naopak region Asie a Tichomoří. Pokud se zaměříme na jednotlivé oblasti, největší šance na fúze a akvizice se objevují v sektoru utilit, ale také průmyslu, telekomunikací a služeb (Evropa) a u společností ropného a plynárenského průmyslu (Severní Amerika).
Partner společnosti KPMG Česká republika Alex Verbeek k tomu říká: „Evropský trh zůstává převážně optimistický. Klíčový rozdíl mezi dneškem a předchozím obdobím je pozoruhodný vliv společností private equity, které stále hledají stabilní cash flow, atraktivní růstové příležitosti a ziskové firmy.“ Optimismus na trhu je podle něj podporován dobře fungujícímu trhu s dluhy. Také likvidita je stále dobrá, umožňuje podnikat vysoce spekulativní obchody.