Kooperativa posílila svoji pozici v Kapitolu

Společnost Kapitol, pojišťovací a finanční poradenství, a. s., změnila na valné hromadě 17. 5. 2006 akcionářskou strukturu. Pojišťovna Kooperativa se stala se 70% podílem majoritním akcionářem, zbývajících 30 % si ponechala mateřská společnost Kooperativy - rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group. Před valnou hromadou byl podíl přesně obrácený. Současně se změnou akciových podílů byl Kapitol personálně posílen. Funkci předsedkyně dozorčí rady bude zastávat členka představenstva Kooperativy zodpovědná za oblast obchodu JUDr. Hana Machačová a představenstvo doplnil Ing. Jiří Klaban, který přichází rovněž z Kooperativy. Předsedou představenstva Kapitolu se stal jeho dosavadní člen Ivo Zlámal.

Kapitol patří ve svém oboru k nejvýznamnějším společnostem na trhu. Pro Kooperativu zprostředkoval za 10 let působení více než půl milionu smluv životního pojištění, což představuje ročně cca 2,3 miliardy korun předepsaného pojistného. V rámci strategické spolupráce Kooperativy a skupiny České spořitelny svoji nabídku rozšířil i o bankovní produkty, stavební spoření a penzijní připojištění.

„Máme zájem na tom, aby Kapitol byl jedním z významných poskytovatelů komplexních služeb v oblasti finančního a pojišťovacího poradenství. V užším propojení našich společností vidím potenciál pro ještě intenzivnější spolupráci a zároveň pro posílení našich pozic na trhu,“ uvedla členka představenstva Kooperativy a zároveň předsedkyně dozorčí rady Kapitolu JUDr. Hana Machačová.

Kooperativa, pojišťovna, a. s., je druhou největší pojišťovnou v ČR. V současné době má více než 300 obchodních míst a produkty Kooperativy lze sjednat i v pobočkách České spořitelny. Klientům je k dispozici dále několik tisíc externích spolupracovníků, nonstop zelená linka 800 105 105 a internetové stránky www.koop.cz. Firma má základní kapitál 2,8 miliardy Kč. V loňském roce zvýšila předepsané pojistné o 9,8 procenta na 26,5 miliardy Kč, což je s výrazným náskokem největší přírůstek pojistného na českém trhu. Rekordního výsledku dosáhla Kooperativa rovněž v oblasti zisku, jehož výše před zdaněním činila za loňský rok 1 304 milionů korun – v meziročním srovnání o 70 procent více.

Kooperativa je součástí jedné z největších evropských pojišťovacích skupi Vienna Insurance Group, která loni získala od prestižní agentury Standard & Poor´s rating A+ se stabilním výhledem. Koncern zaujímá v současnosti první či druhou pozici na trzích v Rakousku, v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. K dalším klíčovým trhům náleží Polsko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora a Bulharsko. Dále je skupina zastoupena v Bělorusku, na Ukrajině, v Německu, v Lichtenštejnsku, v Itálii a ve Slovinsku. Žádný jiný pojišťovací koncern do takové míry prostor zemí střední a východní Evropy nepokrývá.