Konsolidovaný zisk Raiffeisen International dosáhl 212 milionů eur

[Tisková zpráva] Raiffeisen International Bank-Holding AG vykázala v roce 2009 konsolidovaný zisk 212 milionů eur, což představuje meziroční pokles o 78 procent.

•    Čisté úrokové výnosy klesly o 9% na 2,94 miliardy eur

•    Provozní náklady klesly o 14% 2,27 miliardy eur

•    Tvorba opravných položek se meziroční zvýšila o 123 procent na 1,74 miliardy eur

•    Zisk po zdanění klesl o 73 procent na 287 milionů eur

•    Zlepšení poměru nákladů a výnosů o 1,5 procentního bodu na 52,5 %

Zisk byl výrazně ovlivněn vyšší tvorbou opravných položek, která narostla o 123 procent na 1,74 miliardy eur. Zisk po zdanění klesl o 73 procent na 287 milionů eur, výnos na akcii se snížil na 0,99 eura z předchozích 5,40 eura. „Tyto výsledky přesto překonávají očekávaní trhu a potvrzují udržitelnost našeho obchodního modelu,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Provozní zisk skupiny přes výrazný propad ekonomik střední a východní Evropy klesl pouze o devět procent na 2,06 miliardy eur. Úrokové příjmy přitom klesly o devět procent, zatímco příjmy z poplatků se snížily o 18 procent.

Tvorba opravných položek se zvýšila o 123 procent, ve druhé polovině roku přitom došlo k výraznému zpomalení tohoto nárůstu.

Celkové provozní náklady skupiny meziročně klesly o 14 procent na 2,27 miliardy eur. Za tímto poklesem je především přísné řízení nákladů a oslabení některých měn v regionu. „V minulých letech naše náklady ročně rostly o více než 20 procent, nyní se nám podařilo dosáhnout výrazných úspor. Zavedená opatření výrazně přispěla ke zvýšení naší efektivity,“ komentoval tento pokles finanční ředitel skupiny Martin Grüll.

Největší část nákladů přitom tvořily náklady na zaměstnance. Ty meziročně klesly o 17 procent na 1,05 miliardy eur. V některých zemích došlo ke snižování počtu zaměstnanců či nenahrazování uvolněných pozic, stejně jako ke snížení vyplácených bonusů. Na konci roku tak skupina zaměstnávala 56.530 lidí, což je o 11 procent méně než o rok dříve.

Pokles provozních nákladů o 14 procent tak byl vyšší než pokles provozních příjmů. Došlo tak k dalšímu zlepšení poměru nákladů a výnosů (C/I) na 52,5 procenta.

Poprvé po mnoha letech růstu došlo loni k poklesu celkových aktiv skupiny. Bilanční suma meziročně klesla o 11 procent na 76,3 miliardy eur, za čímž jsou především opatření vedoucí k redukci úvěrového portfolia.

Počet poboček skupiny ke konci loňského roku dosáhl 3018, což ukazuje pokles o 213 obchodních míst. K největšímu zavírání poboček došlo na Ukrajině, v Rusku a Maďarsku, naopak v jihovýchodní Evropě došlo k dalšímu nárůstu. Počet klientů se meziročně zvýšil ze 14,7 na 15,1 milionu.

Široká přítomnost banky na 15 trzích se v době krize ukázala velkou výhodou, protože různé země regionu byly krizí zasaženy rozdílně. Díky tomu bude moci skupina dále rozšiřovat svou působnost tam, kde vidí možnosti k dalšímu růstu. Skupina přitom pro rok 2010 počítá s růstem špatných úvěrů, ale vzhledem k pozvolnému ekonomickému oživení by již nemělo docházet k tak prudkému růstu. Počet poboček by se v roce 2010 neměl výrazně změnit, pobočková expanze bude pokračovat jen selektivně.

Raiffeisen International chce v roce 2010 těžit především z firemního bankovnictví, kde se bude dále zaměřovat hlavně na středně velké firmy. V retailovém segmentu se chce zaměřit především na růst úvěrování. Poptávka po úvěrech přitom obecně bude i v roce 2010 částečně utlumená, ale Raiffeisen International přesto očekává mírný růst poskytnutých úvěrů.