Erste Group pořádá konferenci Bankovnictví pro sociální podnikání

Erste Group, Česká spořitelna a nadace Erste Foundation hostí v Praze mezinárodní konferenci „Bankovnictví pro sociální odpovědnost“ (Banking for Social Entrepreneurship). Ta proběhne ve dnech 19. a 20. června 2009 v pobočce České spořitelny v Rytířské ulici v Praze. Partnery konference jsou globální asociace Ashoka a emersense, které se věnují podpoře sociálního podnikání.

Konference se bude zabývat sociálními aspekty podnikání a vystoupí na ní zástupci bank, nadací i dalších neziskových organizací. Sociální podnikání je definováno jako snaha společnosti soustředit se nikoli pouze na finanční aspekty svého byznysu, ale zohledňovat a aktivně se věnovat také společenským cílům, které firma může plnit. Jde o přesah podnikatelských aktivit do společenské sféry a jejich využití.

Vytvořili jsme tuto platformu, kde se potkají subjekty věnující se podpoře sociálního podnikání a bankéři, s cílem dále rozvíjet působení v této potřebné oblasti, uvedla Klára Gajdušková, ředitelna Firemní komunikace České spořitelny.

Erste Group a Erste Stiftung jsou hrdí na spolupráci právě se společností Ashoka. Přední světová organizace pro sociální podnikání Ashoka rozšíří svůj program „Fellowship“ (Společenství) na střední a východní Evropu. Společně budou partneři hledat sociální podnikatele v tomto regionu a v úvodní fázi poskytnou těmto podnikatelům – Ashoka Fellows (Společníkům Ashoky) – finanční prostředky na tři roky, které jim dovolí plně se zaměřit na budování svých institucí a rozvoj koncepcí. good.bee Social Venture Fund (good.bee Fond Sociálního podnikání) nabízí sociálním podnikatelům možnost financování.

Také Česká spořitelna vznikla z podobných důvodů a banka si sociální dimenzi svého podnikání uvědomuje i dnes. Jednak v nabídce služeb pamatujeme na handicapované klienty a jsme současně velice aktivní na poli firemní společenské odpovědnosti. Proto jsme velmi rádi, že se konference bude konat v prostorách České spořitelny a za naší aktivní účasti, dodala Klára Gajdušková.