Koncert „Aneta pro Světlušku“ přinesl nevidomým více než 2,4 mil. Kč

Díky benefičnímu koncertu „Aneta pro Světlušku“ přibylo na konto projektu Světluška, jehož cílem je pomáhat zrakově postiženým, přes 2,4 mil. Kč. Tato částka byla získána prostřednictvím dárcovských SMS a ze vstupného. V průběhu večera pak finanční skupina AXA, generální partner projektu, předala Světlušce symbolický šek na 2 miliony korun. V rámci koncertu, který živě přenášela Česká televize a Český rozhlas, vystoupily vedle patronky projektu Anety Langerové také Hana Hegerová, skupina NO NAME a nevidomé děti, které Světluška podporuje v rozvoji jejich talentu.

„Na projekt Světluška jsme letos znovu přispěli 2 miliony korun. Dalšími 20 tisíci korunami přispěli zaměstnanci a klienti AXA do kasiček umístěných na našich pobočkách. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kdo takto přispěli. Světluška pomáhá těm, kteří to skutečně potřebují, a my jsme moc rádi, že s ní můžeme již druhý rok spolupracovat,“ uvedl generální ředitel finanční skupiny AXA pro ČR a SR Petr Žaluda.

Koncertem, který se 22. listopadu uskutečnil v pražském Divadle Archa, prováděli Saša Rašilov a nevidomá Alenka Schutová. V jeho průběhu mohli lidé posílat speciální dárcovské SMS – z každé z nich Světluška obdržela 27 Kč. Celkem bylo zasláno více než 85 200 SMS a na konto projektu, pořádaného Nadačním fondem Českého rozhlasu, tak přibyla částka 2,3 mil. korun. Společně s výtěžkem ze vstupného bylo pro potřeby zrakově postižených vybráno více než 2,4 mil. korun. Celková částka shromážděná na pomoc nevidomým se tak k dnešnímu dni vyšplhala na více než 10,8 milionů korun.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Patronkou projektu je Aneta Langerová. Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením na jejich cestě k samostatnosti. Je oporou pro ty, které nelehký životní osud postavil před každodenní výzvu – znovu a znovu se učit životu ve tmě, bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů. Světluška přispívá na speciální pomůcky jako jsou mluvící počítače i optické lupy, na vodicí psy, osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol. Podporuje zrakově postižené studenty. Financuje projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se zrakovým postižením. V loňském roce takto rozdělila prostředky ve výši téměř 11 mil. Kč.