Koncern UNIQA prochází zásadními strukturálními změnami

[Tisková zpráva] Dozorčí rada UNIQA Group schválila důležitá rozhodnutí ohledně dlouhodobé perspektivy, která vstupují v platnost od 1. července 2011.

Jak již bylo avizováno, funkci předsedy představenstva celé skupiny přebírá podle plánu Andreas Brandstetter, dosavadní místopředseda. Současně dojde k přeskupení aktivit koncernu do tří základních struktur. Rovněž byla schválena nová růstová strategie nazvaná „UNIQA 2.0“ cílená do roku 2020. Česká dceřiná společnost UNIQA pojišťovna bude i nadále patřit pod UNIQA International zastřešující veškeré mezinárodní aktivity na 20 evropských trzích. V UNIQA pojišťovny dojde k obměně členů dozorčí rady; jiné lokální personální nebo strukturální změny plánovány nejsou.

Cílem strategie UNIQA 2.0 je maximální využití růstového potenciálu v evropském regionu. K zásadním úkolům mimo jiné patří:

– zdvojnásobení počtu klientů UNIQA (nyní okolo 7 milionů)

– koncentrace zejména na pojišťovací aktivity jako hlavní předmět činnosti

– příprava na navýšení kapitálu v roce 2013 při zachování majority stávajících klíčových akcionářů

– vybudování a stabilizace nové korporátní struktury

– zvýšení zisku o několik stovek milionů EUR v horizontu následujících let

UNIQA bude od července 2011 členěna do těchto 3 pilířů:

1. UNIQA Rakousko – zde budou zastřešeny dosavadní společnosti na rakouském trhu;

2. UNIQA International bude mít za úkol plně využít příležitosti na mezinárodní scéně v zájmu vyváženého a profitabilního růstu koncernu;

3. Raiffeisen pojišťovna (Rakousko) s koncentrací na posilování preferovaného partnerství s bankovní skupinou Raiffeisen, přenášeného jako modelu spolupráce i na evropské trhy.

Nově bude přímo na úrovni holdingu zřízen odbor risk managementu se zaměřením na vypořádání se s požadavky Solvency II a zlepšování úrovně poskytovaného servisu v souladu s aktuálními potřebami klientů.

Personální obsazení vedení koncernu

Dozorčí rada vyjádřila poděkování dosavadnímu generálnímu řediteli UNIQA Group Konstantinu Klienovi, který vedl společnost od roku 2002 a dokázal proměnit tuto původně prakticky výlučně rakouskou pojišťovnu ve významného a důvěryhodného evropského hráče.

Nové představenstvo holdingu je obsazeno osobnostmi, které mají dlouhodobou manažerskou zkušenost v koncernu. Od 1. 7. 2011 pracuje v tomto složení:

Andreas Brandstetter (předseda představenstva), Hannes Bogner (finanční ředitel), Hartwig Löger (odpovědný za UNIQA Rakousko), Wolfgang Kindl (odpovědný za UNIQA International), Kurt Svoboda (Risk Management) a Gottfried Wanitschek (ředitel pro významné zákazníky a investice). Wolfgang Kindl ve funkci CEO pro UNIQA International se pohybuje v mezinárodní sféře UNIQA Group už bezmála 15 let.