Komise rozhodla o uložení pokuty společnosti ODIUM

Komise pro cenné papíry (Komise) vydala rozhodnutí, kterým uložila pokutu ve výši 2 250 000 korun společnosti ODIUM a.s. v likvidaci (ODIUM). Důvodem je neoprávněné podnikání bez povolení Komise.

Společnost ODIUM bez příslušného povolení poskytovala v letech 2002 a 2003 investiční službu obhospodařování individuálních portfolií na základě volné úvahy desítkám zákazníků, které zpravidla získávala nabídkou vysokých výnosů na amerických trzích.

Byla přitom oprávněná působit jen jako registrovaný zprostředkovatel, tedy osoba, která zajišťuje kontakt mezi zákazníkem a obchodníkem s cennými papíry. Dle zjištění Komise však společnost ODIUM přijímala od zákazníků peníze na svůj bankovní účet a obhospodařovala jejich investiční portfolia. K této činnosti je přitom zapotřebí licence obchodníka s cennými papíry.

Sankční řízení se společností ODIUM zahájila Komise 17. února 2003. V rámci tohoto řízení Komise společnosti nařídila pozastavit činnost, podala také trestní oznámení na fyzické osoby, prostřednictvím kterých společnost ODIUM jednala. Ve správním řízení Komise uložila společnosti ODIUM pokutu 1,5 mil. Kč, kterou prezídium Komise na základě rozkladu zvýšilo na 2,25 mil. Kč. Začátkem ledna 2004 byl na majetek společnosti prohlášen konkurs.

Komise upozorňuje, že registrovaní zprostředkovatelé nejsou oprávněni přijímat peníze zákazníků a sami nakládat s jejich majetkem, k tomu je nezbytné povolení obchodníka s cennými papíry (seznam oprávněných obchodníků je na www.sec.cz v sekci Seznamy a přehledy).

Petra Güntherová
ředitelka odboru vnějších vztahů