Komerční banka získala celosvětové ocenění za Nejlepší exportní obchod roku 2006

Praha 5.února 2007 - Komerční banka získala prestižní ocenění „Nejlepší obchod roku 2006“ časopisu Global Trade Review. Tím se stal exportní odběratelský úvěr KB ve výši 17 milionů eur na financování projektu výstavby továrny na výrobu obalového papíru a krabic v Moskevské oblasti. Tento obchod je jedinečný tím, že zde bylo ve spolupráci s úvěrovou pojišťovnou EGAP realizováno první multisourcingové financování exportu v historii České republiky, kdy lídrem byla česká banka.

Unikátní je také spojení 6 významných dodavatelů z různých zemí do jednoho konsorcia a nedílné financování prostřednictvím jedné úvěrové smlouvy. Rovněž EGAP se spojil se zahraničními pojišťovnami, konkrétně s EULER HERMES a COFACE, které se s ním podělily o riziko celé transakce tím, že pojistily svoje národní podíly, tj. dodávky německých, resp. francouzských firem. Významné evropské pojišťovny tak potvrdily důvěru v celou finanční strukturu a v EGAP jako vedoucího pojistitele celé transakce.

Továrna ve městě Dmitrov zažívá první měsíc svého zkušebního provozu, kdy objemná technologická zařízení, s délkou přesahující 70 metrů, produkují první výrobky. „Právě rychlost je jedním z důležitých parametrů tohoto obchodu. Od vítězného výběrové řízení ruské banky, vytvoření konsorcia dodavatelů, sladění zájmu deseti různých subjektů, přepracování šesti individuálních smluv, uzavření úvěrové smlouvy a pojištění uběhlo pouhých 5 měsíců. Všechny zainteresované strany byly s pilotním projektem natolik spokojeny, že již nyní projednáváme zopakování obdobné transakce,“ říká ředitelka Financování obchodu a exportu KB Jana Švábenská.

Kontrakt na výstavbu továrny získala česká stavební společnost Unistav z Brna. „Ruský kontrakt je ojedinělým případem, kdy se ryze česká firma stala v zahraničí generálním dodavatelem zakázky. Na základě konsorciální smlouvy spoluvytvářené Komerční bankou jsme se postavili do čela konsorcia společností z Německa, Francie, Rakouska, Švýcarska a Tchajwanu. Tak byly splněny všechny nezbytné podmínky umožňující financování a jeho pojištění,“ řekl projektový manažer společnosti Unistav Rafael Karpíšek.

„Realizace tohoto projektu je důkazem připravenosti KB a EGAP k řešení individuálních potřeb exportérů,a co je nejdůležitější, pomáhá jim při zapojení do mezinárodní dělby práce,“ dodává vedoucí exportního financování KB Pavel Wasserbauer.

Exportní financování českých projektů umožňuje získat zdroje na rozvojové projekty a je jasnou konkurenční výhodou. Nejvíce poptávek je právě do Ruské Federace. Tento úspěch je určitě vyústěním mnohaleté práce s tímto teritoriem a nabídkou služeb KB, jako je možnost založit si účet v ruských rublech, provádět v této měně platební styk a zajišťovací operace. Rovněž spolupráce s mateřskou Société Générale Group, která zde má silné zázemí prostřednictvím pěti financích ústavů, zlepšuje činnost celé skupiny.