Komerční banka se zúčastnila předního veletrhu obráběcích strojů v Moskvě

V Praze, 17. června 2008 - Komerční banka se zúčastnila prestižní veletržní akce „Metalloobrabotka“ v Moskvě. Komerční banka tak přímo navazuje na své aktivní působení nejen v Ruské federaci, ale i ostatních 11 zemích SNS.

Komerční banka vystavovala na největším technologickém a strojírenském veletrhu v Rusku „Metalloobrabotka“, který je zaměřený na zpracování kovů, moderní technologie jejich obrábění a tváření. Akce se koná za podpory ruské vlády jednou za 2 roky. Za posledních 12 let se výstavní plocha rozšířila více než pětkrát a počet vystavovatelů ztrojnásobil. V letošním roce se výstavy zúčastnilo téměř 800 vystavovatelů z 28 zemí světa, což je meziroční nárůst o 20 %.

„Rostoucí význam Metalloobrabotky je zřejmý i z nárůstu vývozu obráběcích a tvářecích strojů do tohoto teritoria. Rusko bylo v roce 2007 na 2. místě v exportu z České republiky“, říká ředitel Svazu strojírenské technologie Zdeněk Holý. „Také proto je výstava zařazena do oficiálních účastí MPO ČR na rok 2008 v kategorii B. Pro 23 českých vystavovatelů byla objednána společná výstavní plocha o velikosti cca 614 m2“, říká Miroslava Klírová, manažerka projektu z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Cílem Komerční banky bylo navázání a utužení řady obchodních vztahů, které díky svému aktivnímu působení nejen v Ruské federaci má. O tom svědčila i řada jednání, která byla v průběhu týdne realizována, zejména s ruskými partnery. Největší zájem byl o financování českého exportu do Ruska. „Právě Rusko je zemí, kde máme bohaté zkušenosti při poskytování exportních úvěrů na dodávky technologií. Úvěr je poskytován ruskému partnerovi buď přímo nebo prostřednictvím jeho banky“, říká Jaroslava Mauleová z exportního financování Komerční banky.

S tím, jak roste význam ruského trhu pro české firmy, tak i Komerční banka rozšiřuje své služby. „Nabízíme možnost založení rublového běžného účtu a provádění zahraničních plateb v rublech včetně konverze do jiné měny. Zároveň naše sesterská SG Vostok nabízí českým firmám podnikajícím v Rusku otevření rublových běžných účtů. S tím souvisí i možnost rychlého převodu prostředků mezi SG Vostok a Komerční bankou. Dále nabízí Komerční banka českým exportérům zajištění budoucích rublových příjmů proti kursovému riziku“, vypočítává Filip Kotora, vedoucí marketingu pro podniky a municipality Komerční banky.

Rovněž nelze opomenout poskytování všech typů bankovních záruk, kterými lze zajistit závazky vyplývající z kontraktu s ruským partnerem. „Stále častěji se setkáváme s bankovními zárukami zajišťujícími zálohové platby poskytnuté ve prospěch českého exportéra. Tyto bankovní záruky jsou často psané i v azbuce. Riziko nezaplacení je často zajišťováno dokumentárními akreditivy. Zde se setkáváme s vyplacením jak na viděnou, tak s odloženou platbou, která je vynucována rostoucí konkurencí na ruském trhu,“ dodává Jana Švábenská, ředitelka divize financování obchodu a exportu.

Komerční banka touto účastí přímo navazuje na své aktivní působení nejen v Ruské federaci, ale i v ostatních 11 zemích SNS. Skupina Société Générale, jejíž součástí je i Komerční banka, je v této oblasti zastoupena dvěma významnými bankami – Rosbank a SG Vostok, které nabízejí komplexní bankovní služby. Právě v Rosbank se Société Générale stala v prosinci loňského roku vlastníkem majetkové účasti ve výši 50 % + 1 akcie, a tedy většinovým akcionářem této banky. Dále zde ze skupiny SG působí hypotéční banka Delta Credit či leasingová společnost ALD Automotive.