Komerční banka ocenila nejlepšího exportéra do Ruska, INCO engineering

Praha 10.listopadu 2006 - Nejlepším exportérem letošního roku do Ruska se stala společnost INCO engineering, s.r.o., výrobce a dodavatel nové generace těžních strojů a zařízení pro vertikální dopravu v hlubinných dolech. Záštitu nad touto cenou, Exportér teritoria, převzala pro rok 2006 Komerční banka, a to díky dlouholeté spolupráci s Exportním klubem CzechTrade. Ten je významným partnerem akce Exportní cena DHL, v jejímž rámci bylo ocenění Exportér teritoria udíleno.

Vítězná firma získala od KB marketingový průzkum v hodnotě 70 tisíc korun.

„Komerční banka převzala záštitu nad cenou Exportér teritoria mimo jiné i proto, že jako exportní teritorium byla vybrána Ruská federace. Rusko je odjakživa významným obchodním partnerem pro řadu našich klientů. Navíc dochází v poslední době k zrychlení tempa růstu obchodu s Ruskou federací. Pomáháme našim klientům uspět na tomto teritoriu a usnadňujeme jim obchodování s ruskými partnery. Z naší široké nabídky produktů a služeb bych rád zmínil možnost založit si účet v ruských rublech, provádět v této měně platební styk a zajišťovací operace.

Financování prostřednictvím exportních odběratelských úvěrů umožní firmě působící v Rusku získat zdroje na své rozvojové projekty a pro našeho klienta je konkurenční výhodou. Rovněž musím zdůraznit těsnou spolupráci s mateřskou Société Générale Group, která má v Ruské federaci silné zázemí a stále rozšiřuje svou obchodní síť,“ prohlásil u příležitosti slavnostního vyhlášení marketingu pro střední podniky a municipality KB Filip Kotora.

Rusko je tradičně významným obchodním partnerem ČR, který se z hlediska dosahovaného objemu obchodního obratu již řadu let řadí do první desítky. V roce 2005 skončilo Rusko na 8.místě s podílem 3,7 procenta. Současně se stalo 2.největším partnerem v dovozu s podílem 5,6 procenta, přičemž předběhlo tradičního českého partnera – SR (5,4 %). Z pohledu celkového českého vývozu bylo Rusko vloni 13.největší exportní destinací s podílem 1,8 procenta. Obchodní obrat v korunách se meziročně zvýšil o 43 procent, z toho český vývoz do RF o 38 procent. Dokonce ještě o něco vyšší byla dynamika meziročního růstu českého dovozu z RF, a to téměř o 45 procent. (zdroj: MZV ČR)

Slavnostní vyhlášení 9.ročníku soutěže Exportní cena DHL se konalo ve čtvrtek 9.listopadu 2006.

Marie Petrovová
tisková mluvčí KB