Komerční banka - nejúspěšnější finanční instituce v procesu migrace na čipové karty v regionu CEMEA

Komerční banka jako první v regionu CEMEA dosáhla počtu 150 tisíc vydaných čipových karet VISA

Praha, 8. srpna, 2003 – Komerční banka jako první v regionu CEMEA (střední a východní Evropa, střední východ a Afrika) dosáhla počtu 150 tisíc vydaných čipových karet VISA a úspěšně pokračuje na cestě k úplnému přechodu na čipové karty. Stále více klientů tak má možnost využívat tento moderní platební nástroj s maximální úrovní zabezpečení.

Implementace čipového standardu EMV začala před několika lety jako společná iniciativa Komerční banky, asociace VISA International a společnosti MUZO, zajišťující zpracování karetních transakcí. První čipová transakce se uskutečnila v červnu roku 2000. Komerční banka zahájila vydávání čipových karet v únoru letošního roku a k dnešnímu dni je k dispozici téměř pět tisíc platebních terminálů schopných tyto karty přijímat.

Komerční banka je první finanční institucí na českém trhu, která umožňuje klientům využívat výhod čipových karet. Od jejich prvního uvedení v únoru tohoto roku Komerční banka pokračuje v procesu implementace čipové technologie. V září 2003 nabídneme klientům první embosované čipové karty. Naším cílem je nabídnout všem našim klientům ty nejbezpečnější a nejmodernější produkty, které přispějí k zvýšení jejich pohodlí a spokojenosti, prohlásil generální ředitel KB A. Juan.

Čipové karty se v České republice velice rychle rozšiřují. Dosažení počtu 150 tisíc vydaných karet během necelého půl roku je obrovský úspěch a Komerční banka tímto zaujímá jasnou vedoucí pozici v rámci celého regionu CEMEA, uvedla Maria Cilliers, manažerka divize čipových karet, VISA International CEMEA. Čipová technologie nabízí dlouhodobé řešení problematiky podvodů s platebními kartami a zároveň poskytuje další výhody v podobě programů s přidanou hodnotou.

Čipové karty VISA Electron vydávané Komerční bankou splňují mezinárodní standardy pro kreditní a debetní karty a poskytují držitelům, obchodníkům i bankám mnohonásobně vyšší úroveň bezpečnosti ve srovnání s tradičními kartami. Čipová technologie má potenciál učinit bezhotovostní platby daleko bezpečnějšími, všestrannějšími a pohodlnějšími než kdykoli předtím. Už tradiční platební karty představují výrazně bezpečnější alternativu k hotovým penězům, čipové karty však na zabezpečení kladou ještě mnohem větší důraz. Data uložená na čipové kartě jsou dokonale chráněna a karty tak významně přispívají ke snížení rizika podvodných transakcí.

Kromě zdokonalené ochrany před zneužitím poskytují čipové karty i celou řadu dalších výhod. Mohou například obsahovat rozličné věrnostní programy vztahující se k určitému prodejnímu místu. V současné době probíhá pilotní projekt s několika vybranými obchodníky, spuštění věrnostních programů plánuje Komerční banka na přelomu roku.

Na čip se též dají uložit osobní data, karta pak může sloužit i jako identifikační nástroj.

Ve spolupráci s finančními institucemi a technologickými partnery pracuje společnost VISA International na vytvoření pevné základny pro přechod na čipové karty a představila jíž celou řadu iniciativ na podporu čipových programů členských bank. V současnosti je k dispozici ucelená řada levných čipových karet VISA – od jednoduchých modelů s jednou aplikací až po multiaplikační karty GlobalPlatform s podporou jazyka Java.