Komentář k hospodářským výsledkům GE za 4.čtvrletí a celý rok 2007

Leslaw Kuzaj, regionální ředitel GE pro střední Evropu k výsledkům říká:

„Rok 2007 byl pro nás velice úspěšný, a to jak globálně, tak i ve střední Evropě (CE), tedy regionu, za který odpovídám. Ve srovnání s rokem 2006 výrazně vzrostly naše tržby ve středoevropských zemích – vykázali jsme silný dvojciferný růst. Dosažené výsledky jsou tím nejlepším důkazem toho, že technologie a finanční řešení, která společnost GE nabízí, dokonale odpovídají potřebám zákazníků v rychle se rozvíjejícím a rostoucím středoevropském regionu.

Dovolte mi uvést dva příklady: prodeje technologií pro obnovitelné zdroje energie jako např. pro větrné elektrárny zaznamenaly výrazný úspěch v Polsku, zatímco technologie pro zpracování biomasy se ukázaly jako obrovský hit v Maďarsku. Země středoevropského regionu potřebují jednak budovat a modernizovat svou infrastrukturu, zvyšovat energetickou výkonnost a musí také usilovat o splnění limitů emisí CO2 stanovených Evropskou komisí – ekologické produkty vyvíjené společností GE jim mohou významně pomoci dosáhnout všech těchto cílů.

V uplynulém roce jsme také výrazně zvýšili svou přítomnost v regionu, kde již dnes zaměstnáváme 25,000 lidí. Uskutečnili jsme akvizici českého výrobce turbovrtulových leteckých motorů Walter Engines; další akvizicí jsme posílili naši bankovní divizi v Polsku a rozšířili jsme operace divize GE Healthcare v Maďarsku. Vedle toho bych také chtěl připomenout, že společnost GE vystupuje v rámci střední Evropy jako sociálně odpovědná společnost, jež se cítí být partnerem regionu, v němž působí.

Jsme velice spokojeni s výsledkem dialogů, které jsme vedli se svými partnery na regionální úrovni – tématem těchto rozhovorů byly globální problémy a hledání možností, jak na ně reagovat v rámci celého regionu. Globálním klíčovým trendům jsme se začali věnovat v roce 2006 v Polsku a pokračovali jsme regionální konferencí o energetice, kterou jsme ve spolupráci se šesti Americkými obchodními komorami uspořádali v Maďarsku v loňském roce. A co čekáme v roce 2008? Pevně doufám, že to nejlepší je teprve před námi.“

O společnosti GE

GE je diverzifikovanou společností podnikající v oblasti technologií, médií a finančních služeb. Ve všech těchto oblastech se zaměřuje na vývoj produktů, které dělají lidský život lepším. Společnost nabízí široké spektrum produktů, od leteckých motorů přes elektrické turbíny, zařízení na ošetření vody, bezpečnostní technologie až po lékařská zařízení, firemní i spotřebitelské finanční produkty a služby, média a vyspělé materiály. Společnost GE poskytuje služby svým klientům ve více než 100 zemích světa a zaměstnává přes 300 000 lidí. Více informací najdete na adrese http://www.ge.com.

GE v České republice

Od roku 1990 je GE jednou z nejvýznamnějších nadnárodních firem úspěšně rozvíjejících své podnikání v České republice a na Slovensku. V České republice působí šest divizí GE, zaměstnávajících 4 000 lidí. GE přišla do bývalého Československa v roce 1990 a v březnu 1991 zde oficiálně otevřela své zastoupení. Největší divizí je v České republic GE Money, jež nabízí široké spektrum finančních produktů a služeb.

Hlavním manažerem pro střední Evropu (Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Litva) je Leslaw Kuzaj. Za rok 2006 vykázala GE v regionu příjmy (včetně finančních a průmyslových divizí) ve výši 2,2 miliardy amerických dolarů.