Komentář Asociace penzijních fondů České republiky k vybraným ekonomickým výsledkům penzijních fondů za 2.Q 2006

POČET PENZIJNĚ PŘIPOJIŠTĚNÝCH DOSAHUJE TÉMĚŘ 3,5 MILIONU NA ÚČTECH PENZIJNĚ PŘIPOJIŠTĚNÝCH JE 124,9 MILIARD KORUN ZISK PENZIJNÍCH FONDŮ VYKÁZÁN VE VÝŠI 1,689 MILIARDY

Penzijní připojištění se státním příspěvkem využívá již téměř 3,5 milionu obyvatel České republiky. Vyplývá to z pravidelného šetření prováděného Asociací penzijních fondů ČR, které ukázalo, že obliba služeb penzijních fondů i počet jejich účastníků stále roste.

„Výsledky šetření jsou potvrzením nejen stálého zájmu o produkt, ale i odpovědnosti občanů za své zdroje pro důchodový věk,“ uvedl k přehledu čtvrtletních dat prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.

Na konci druhého kvartálu letošního roku bylo penzijně připojištěno 3 455 994 osob. Ve srovnání s koncem prvního čtvrtletí, kdy bylo v sektoru zapojeno 3 377 880 osob se jedná o 2,3 procentní nárůst (78 tisíc účastníků). V porovnání s koncem roku 2005, kdy počet penzijně připojištěných dosáhl 3 284 430, představuje nárůst 5,2 procenta (171 564 účastníků).

Ve druhém čtvrtletí také došlo k navýšení počtu účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, a to o více než 16 tisíc oproti prvnímu kvartálu. Příspěvek zaměstnavatele na své připojištění tak na konci sledovaného období obdrželo přes 822 tisíc připojištěných.

Dynamicky narůstá také objem prostředků evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění. K 30. červnu 2006 bylo na jejich účtech vykázáno téměř 124,9 miliard Kč, tedy o 8,23 miliard Kč více než na konci prvního čtvrtletí 2006 (116,6 miliard) a o 12,3 miliardy Kč více než na konci loňského roku (112,6 miliardy Kč). Meziročně pak došlo k nárůstu o 20,8 % z 103,4 miliard Kč na konci loňského druhého čtvrtletí. Na kontech připojištěných přitom přibývalo za poslední kvartál přes 2,76 miliardy Kč měsíčně.

Souhrnný hospodářský výsledek penzijních fondů ke konci 2. čtvrtletí 2006 dosáhl 1,689 miliardy Kč, což je menší nárůst než v loňském roce, kdy byly ke konci téhož čtvrtletí vykázány zisky ve výši 2,2 miliardy Kč. Důvodem menšího růstu zisku je současný vývoj akciového a dluhopisového kapitálového trhu.

Penzijní fondy i v druhém čtvrtletí zachovaly konzervativní investiční strategii. Z celkového objemu prostředků účastníků bylo nejvíce umístěno v dluhopisech (75,8%). Procento investic v akciích a podílových listech činilo 11,5. Poměrně vysoký podíl byl investován na účtech a termínovaných vkladech (8 %).