Klienti stále ve větší míře preferují rychlé spotřebitelské půjčky s jednoduchými podmínkami pro získání

25. září 2002

Zájem o spotřebitelské úvěry neustále stoupá. To potvrzuje i zájem o Expres půjčku GE Capital Bank, jichž bylo k 30. srpnu 2002 poskytnuto 160 861 v celkovém objemu 7,076 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že k 28. srpnu loňského roku jich bylo poskytnuto 92 371 v celkovém objemu 4,611 mld. Kč, jde o meziroční nárůst o 74 %. Zájem o spotřebitelské úvěry potvrzuje i výzkum GE Capital Bank, který sledoval trendy mezi zájemci o úvěr.

Výzkum se mimo jiné zaměřil na to, o jaké půjčky mají lidé největší zájem. Ukázalo se, že se jedná především o menší či středně velké půjčky. Půjčku do 100 tisíc korun by si ze zájemců o úvěr přálo 77 % všech dotázaných: 45 % respondentů by preferovalo půjčku do 50 tisíc korun, 32 % půjčku v rozmezí 50 – 100 tisíc korun. Výsledky výzkumu potvrzují i faktické výsledky GE Capital Bank. Většina klientů čerpá Expres půjčku právě v průměrném objemu 54 tisíc korun.

Pro zájemce o úvěr je velmi důležité, kolik peněz mohou ze svého platu měsíčně splácet. Ze zkušeností GE Capital Bank vyplývá, že to, jak pravidelné splácení úvěru zatíží či nezatíží měsíční rodinný rozpočet, je pro klienty často mnohem důležitější než výše celkové splacené částky. Více než polovina dotázaných upřednostňuje splátky do 1500 korun (31 % dotázaných chce splácet méně než 1000 korun měsíčně, 22 % 1000 – 1500 korun měsíčně).

I z tohoto důvodu roste zájem o dlouhodobější úvěry v délce 3 – 5 let s nižšími měsíčními splátkami než o krátkodobé úvěry na 1 – 2 roky, kdy jsou měsíční splátky vyšší. O půjčky se splácením v rozmezí 3 – 5 let stojí 73 % dotázaných, o krátkodobé úvěry do 2 let pouze 21 % respondentů.

Výrazným trendem, který se v poslední době u zájemců o úvěr objevuje, je zvyšování důrazu na vstřícné a především rychlé jednání banky při schvalování žádosti o úvěr. Podíl zájemců o úvěr, kteří při rozhodování o úvěru považují za důležité jednoduché podmínky pro získání úvěru, se od října 2001 do května 2002 zdvojnásobil. Těch, kteří kladou důraz na rychlost vyřízení úvěru, bylo v květnu 2002 dokonce třikrát více než v říjnu 2001.

Výsledky výzkumu tak potvrzují, že GE Capital Bank přesně zareagovala na potřeby klientů, když jako první uvedla na český trh spotřebitelskou půjčku – Expres úvěr – bez požadavku ručitele, s minimálním počtem dokladů požadovaných po klientovi a s vyřízením na počkání.

Pokud klient zažádá o půjčku na obchodním místě GE Capital Bank, je rozhodnutí o předběžném schválení žádosti o Expres půjčku učiněno obratem po podání žádosti. Pokud má klient již založen běžný účet u banky s požadovanou historií, je s ním do jedné hodiny uzavřena smlouva o úvěru a nejpozději do druhého dne jsou prostředky převedeny na jeho běžný účet.

Expres půjčka je nabízena i zájemcům, kteří nemají požadovanou historii běžného účtu v bance. V případě žádosti nového klienta bez historie v GE Capital Bank následuje po předběžném schválení žádosti ověřování údajů klienta. Po úspěšném ověření údajů je půjčka vyřízena a peněžní prostředky převedeny na běžný účet do druhého dne.

Zájemci o spotřebitelský úvěr mohou půjčku získat i pomocí internetu. – www.EXPRESPUJCKA.cz.

Výzkum pro GE Capital Bank provedla letos v květnu agentura NFO AISA. Výzkum byl proveden na reprezentativním vzorku populace – nešlo tedy pouze o klienty GE Capital Bank. Zúčastnilo se ho 782 respondentů ve věku 18 až 60 let.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital