Klienti České spořitelny utratili letos kartami téměř 92 mld. Kč, z bankomatů vybrali přes 270 mld. Kč

[Tisková zpráva] Během prvních jedenácti měsíců letošního roku provedli klienti České spořitelny přibližně 110,42 milionu transakcí platebními kartami u obchodníků, což je o 15,2 % více než za stejné období loňského roku.

-    Za prvních jedenáct měsíců letošního roku provedli klienti ČS 110,42 milionu transakcí platebními kartami u obchodníků v celkovém objemu 91,55 mld. Kč, průměrná transakce činila 829 Kč

-    Celkový objem transakcí u obchodníků vzrostl meziročně o 11,1 %, jejich počet o 15,2 % a platby přes internet dokonce vzrostly o 64,3 %, jejich objem o 43,9 %

-    Klienti ČS letos vybrali z bankomatů ČS 272,83 mld. Kč, o 2,6 % více než loni

Celkový objem transakcí meziročně vzrostl o 11,1 % na 91,55 mld. Kč a ještě výraznější je nárůst plateb přes internet

o 64,3 %. Klienti České spořitelny od ledna do listopadu 2011 vybrali z bankomatů ČS 272,83 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje 2,6% nárůst.

„Platební karty postupně nahrazují hotovost a lidé je stále častěji využívají i pro placení menších částek, což dokazuje také každoroční pokles průměrné transakce – letos z 859 Kč na 829 Kč. V příštím roce navíc očekáváme výrazný nárůst bezkontaktních plateb, které klientům umožňují platit kartou nákupy do 500 Kč, aniž by museli zadat PIN. Z toho důvodu bude výše průměrné transakce v příštím roce pravděpodobně dále klesat,“ uvedl Miloslav Křečan, ředitel Kartového centra České spořitelny.

Stále větší oblibě se mezi klienty těší individuální design platebních karet, který využívá již více než 207 tisíc klientů. Mezi nejoblíbenější obrázky, které si klienti umisťují na své platební karty, patří fotky rodiny, přátel a zvířat.

Česká spořitelna má již více než 1 320 bankomatů a 92 platbomatů. Bankomaty ČS jsou multifunkční zařízení, která klientům vedle výběru hotovosti umožňují ještě dalších 11 funkcí, například zaplacení složenky, dobití kreditu mobilního telefonu, změnu PIN kódu nebo zobrazení limitů karty. Právě možnost dobití kreditu mobilního telefonu je mezi klienty velice oblíbená. V letošním roce zaznamenala Česká spořitelna téměř 2,95 milionu dobití kreditu přes bankomat v celkovém objemu cca 839,35 mil. Kč. Počet dobití tak stoupl o 22,3 %, jejich objem pak o 20,8 %.