Klienti ČS pomáhají mentálně postiženým, nevidomým

Klienti České spořitelny opět nasbírali požadovaný počet bodů z věrnostního Bonus programu. Tentokrát jde o podporu druhé dvojice projektů realizovaných dlouhodobým partnerem Nadace České spořitelny - Občanským sdružením pro pomoc mentálně postiženým LADA a Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR SONS, která tradičně spolupracuje s Českou spořitelnou.

Sdružení Lada provozuje v obci Lukavec (okres Pelhřimov) denní zařízení pro osoby s těžkým mentálním a kombinovaným postižením. Bonus body budou v tomto případě využity na nákup masážního stolu s elektrickým polohováním pro masáže i aktivní fyzioterapii. Organizace SONS věnované body využije na pořízení kompenzačních pomůcek pro nově zřizovanou půjčovnu v Praze.

Jsem velice rád, že mohu znovu srdečně poděkovat našim klientům, kteří stejně tak jako v předešlých projektech prokázali, že jim není lhostejný osud jejich spoluobčanů a jsou ochotni kdykoli přispět na tolik potřebnou pomoc, řekl Martin Škopek, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČS. Z důvodu velkého zájmu veřejnosti o nabízenou možnost podpořit charitativní účely tímto způsobem představuje Česká spořitelna další dvojici projektů, na které klienti mohou opět přispět nastřádanými Bonus body, dodal.

Česká spořitelna přináší klientům možnost podpořit projekt Mateřské školy speciální, Základní školy speciální a Praktické školy ELPIS, Brno, která poskytuje výchovu a vzdělání, rehabilitaci, terapii a poradenství dětem s více vadami ve věku od tří let do ukončení povinné školní docházky. Body z Bonus programu budou určeny na pořízení zařízení schodolez, které umožní imobilním žákům přístup do dílen nacházejícím se v suterénu a dále pomůže těmto žákům při překonávání bariér na školách v přírodě apod. Školy Elpis jsou partnerem České spořitelny.

V rámci druhého projektu budou mít klienti možnost přispět na pořízení 8 ks zdravotních transportních kočárků pro děti a dospělé typu TONY pro Domov pro zrakově postižené PALATA v Praze 5. Posláním Domova je komplexní péče o zrakově postižené a handicapované občany, zajišťování jejich plnohodnotného života, rozvíjení jejich schopností a zvyšování jejich soběstačnosti s důrazem na individuální přístup. Cílem poskytovaných služeb je co nejvíce přiblížit život obyvatel Domova jejich původnímu způsobu života, pomáhat v udržování vztahů s jejich původním prostředím a podporovat, rozvíjet a zachovávat soběstačnost klientů co nejdéle. Transportní kočárky na rozdíl od klasických invalidních vozíků umožňují bezpečné upevnění celé postavy klienta, a tak mohou zajistit plně imobilním seniorům, kteří by jinak byli plně odkázáni pouze na lůžko, jejich pobyt na procházkách i v prostorách Palaty. Kočárky umožní této skupině klientů (20–25 osob) účastnit se aktivněji života v Domově, což přispěje hlavně ke zlepšení jejich psychického stavu.

Právní předchůdce České spořitelny – Spořitelna Česká v Praze, stála u zrodu Domova Palata již v roce 1893 a o její financování se starala s krátkými přestávkami až do roku 1945. Spolupráce byla obnovena po roce 1989.