Klienti ČP nahlásili stovky živelních škod za 45 milionů

P r a h a (10. června 2004) - Čtyřnásobně stoupl během čtvrtka počet volajících, kteří hlásili České pojišťovně pojistné události v důsledku živelních katastrof. Operátoři ČP evidují nejvíce škod z Olomoucka, Vyškovska, Kyjovska a Zlínska, současně ale vyřizují i mnohem více telefonátů z krajů Královehradeckého a Středočeského. Česká pojišťovna řeší škody svých klientů ve spolupráci s místními orgány samosprávy.

Nejčastěji jde o zaplavené domy, zničené střechy a vyvrácené stromy, které při pádu zničily několik desítek automobilů. Mobilní technici, působící v těchto lokalitách, během celého čtvrtka monitorují situaci. Pokud by bylo třeba, je ČP schopna jejich řady posílit. Doposud nahlášené škody dosahují výše 45 milionů korun. Nejhůře postiženou oblastí je Litovel a okolí na Olomoucku.

Počet telefonujících do Klientského servisu České pojišťovny několikanásobně stoupnul v Královehradeckém kraji. Jen během středečního odpoledne volalo do ČP bezmála pět set živelními škodami postižených klientů.

Z Olomoucka a Zlínska dostává Česká pojišťovna denně v průměru 200 hlášení o pojistných událostech, týkajících se domácností a staveb. Během dnešního dopoledne jen z těchto dvou oblastí operátoři ČP vyřídili zhruba 800 případů.

Klienti ČP, kterým rozmary počasí z uplynulých dnů způsobily škodu, nemusí nikam chodit nebo jezdit. Stačí, když zavolají na číslo 844 114 114, kde svoji pojistnou událost nahlásí operátorům. Pak k nim přednostně přijede mobilní technik, který vše sepíše a nafotí tak, aby ji likvidátor mohl co nejrychleji škodu zlikvidovat. U nejzávažnějších případů lze také požádat o vyplacení zálohy na pojistné plnění.

Likvidaci urychlí správný postup pojištěného – nahlášení pojistné události doplněné seznamem poškozených nebo zničených věcí a v nejlepším případě také fotodokumentací. Poškozené věci by měli dát lidé stranou, nikoliv je však vyhodit. V žádném případě jim ale pojišťovna nebrání v úklidu.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem dosahujícím 39 procent. Spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 85 procent.