Klienti České spořitelny mají více výběrů z bankomatů zdarma

Česká spořitelna snižuje některé poplatky. Zvyšování neplánuje.

Od 1. ledna 2005 rozšiřuje Česká spořitelna (ČS) počet bezplatných položek v balíčku Komplexní program. Počet bezplatných výběrů z bankomatů ČS se v rámci balíčku zvyšuje z dosavadních 3 na 5 měsíčně, stejně jako počet bezplatných elektronických transakcí. Cena balíčku přitom zůstává beze změny. Zároveň Česká spořitelna ruší od února 2005 některé administrativní poplatky a zvýhodňuje zahraniční platební styk.

Držíme se těchto pravidel: poplatek by měl odrážet náklady, jaké na danou službu banka vynakládá; klient by měl vědět, za co platí; služby v rámci přímého bankovnictví jsou cenově výhodnější a Sazebník musí být srozumitelný. Je jisté, že poplatky za bankovní služby v České republice dosáhly stropu. My, jako leader trhu, hledáme prostor pro snižování poplatků tak, aby byl v souladu se zmíněnými pravidly. Pro rok 2005 neplánujeme zvyšování poplatků, řekl Martin Škopek, člen představenstva České spořitelny.

Snížení poplatků se mj. týká těchto položek: převod běžného účtu do jiné pobočky bude nově zdarma (původě 200 Kč), (převod sporožirových účtů je zdarma již od ledna 2004); založení běžného účtu pro nově vzniklou společnost bude zdarma (původně 390 Kč); založení druhého a dalších účtů v cizí měně bude zdarma (původně 200 Kč); malé přeshraniční platby, tj. do € 12.500 budou stát 220 Kč (původně 1 %, až do 1.900 Kč). Od ledna 2005 snižuje Česká spořitelna také limit pro minimální zůstatek na vkladovém účtu na € /$ 300 (původně € /$ 1000).

V roce 2004 Česká spořitelna výrazně rozšířila funkčnost klíčové služby přímého bankovnictví, služby Servis 24. Nabídla klientům novou verzi internetového bankovnictví. Nová verze je určena jak majitelům osobních tak i majitelům firemních účtů. Mezi hlavní inovace patří možnost přístupu libovolného počtu disponentů k účtu, moderní zabezpečení účtu pomocí klientského certifikátu na chipové kartě, hromadný příkaz (vč. možnosti importu a exportu dat), obsluha devizových účtů a provádění plateb do zahraničí přes Internet či telefon. Navíc, klienti ČS mohou nově také zadávat jednorázové platební příkazy (včetně poštovních poukázek) přes bankomaty ČS. Tato služba je určena všem klientům, kteří vlastní debetní platební kartu ke sporožirovému účtu. Služba bude postupně zprovozněna ve zhruba 370 z celkového počtu 1073 bankomatů ČS. Služba stojí 5 Kč.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny