Klienti České pojišťovny jen během dnešního dopoledne nahlásili více než sto škod ze současných povodní

Velká voda zasáhla letos už posedmé část naší republiky a mobilní technici České pojišťovny znovu prohlížejí škody čerstvě zaplavených klientů. Dle jejich dnešního orientačního odhadu jich bude zatím kolem tisícovky s úhradami v řádech desítek milionů korun.

Zatím nejvíce postiženou oblastí se jeví severní Čechy, zejména oblast Liberecka. Jedná se o lokalitu Frýdlant v Čechách, Hejnice, Višňová a okolí, kde bylo zatopeno kolem 150 až 200 rekreačních objektů a rodinných domů. Další oblastí je lokalita Železný Brod, Jablonec n.Jizerou, kde je odhad škod zhruba totožný.

Situace v jižních Čechách se již uklidnila, škody ze včerejšího vzestupu hladin na řekách Černá, Malše a Stropnice budou zejména na rekreačních objektech, postižených je jich zhruba stovka. Další desítky možná několik set škod se objeví po opadnutí horního toku Lužnice.

Ve východních Čechách zatím ještě voda stále stoupá, ale už nyní je zřejmé, že nejvíce postiženými okresy jsou Trutnov, Náchod a Chrudim. Současný odhad pojistných událostí je kolem čtyř set, ale vzhledem ke stále se měnící situaci může být konečný stav výrazně vyšší.

Na jižní Moravě zatím hromadný výskyt škod hlášen není. Očekává se lokální zasažení klientů v okresech Kroměříž a Hodonín, kam odtéká voda z Jeseníků a Beskyd a ve znojemském okrese při řece Dyji.

Ostatní regiony zatím nejsou výrazně zasaženy.

Od začátku letošního roku do dnešních dnů Česká pojišťovna registruje více než 17 tisíc pojistných událostí jen z povodní a záplav, přičemž celkové náklady na plnění za poškození velkou vodou už přesáhly půl miliardy korun. Za všechny živelní pohromy letošního roku, zejména pak škody způsobené tíhou nebo sesuvem sněhu a námrazy, ČP vyplatila 1,5 miliardy korun.