Kdo se stane Podnikatelem roku 2006?

Praha, 7. února 2007 – Nejlepší český podnikatel roku 2006 bude již brzy vyhlášen. Kdo se jím stane? Z čistě statistického hlediska mají opět větší šanci muži – mezi soutěžícími totiž jasně převažují. Mezi téměř sedmdesátkou přihlášených je pouze deset žen. Průměrný soutěžící podnikatel je muž, ve věku 48 let, je dvoutřetinovým vlastníkem firmy, zaměstnává 130 lidí a podniká v Praze.

Jméno vítěze prestižní celosvětové soutěže, kterou každoročně pořádá společnost Ernst & Young, oznámí porota na slavnostním večeru v pražském Žofíně již 21. února.

„Oproti loňskému roku je průměrná firma, ve které působí naši soutěžící, starší, větší a má vyšší obrat. To jsou dobré zprávy pro nás všechny – podnikatelské prostředí v České republice vyspívá a zkvalitňuje se. A právě podnikatelé jsou lidé, kteří by se v naší společnosti měli těšit velké úctě – jsou nositeli invence a sociálního pokroku. A tato soutěž je za jejich službu společnosti oceňuje,“ řekl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

Průměrná firma, v níž působí soutěžící podnikatelé, působí na trhu přes 13 let a má téměř 130 zaměstnanců. Nejčastěji taková firma podniká jako společnost s ručením omezeným. Průměrný roční obrat těchto firem činí 281 milionů korun. Více než polovina soutěžících (57 %) podniká ve výrobě, 15 % v technologiích (vyvíjení softwaru apod.) a desetina v cestovním ruchu.

Nejstaršímu podnikateli přihlášenému do letošního ročníku Podnikatele roku je 80 let, zatímco nejmladšímu jen 26 let. Muži tvoří téměř 86 % soutěžících. Přihlášení podnikatelé drží ve svých firmách průměrně 66% podíl. Nejvíce svých zástupců v soutěži má Praha, následují Jihomoravský a Olomoucký kraj.

Porota vybere vítěze v kategoriích Podnikatel roku, Technologický podnikatel roku a Začínající podnikatel roku. Kromě těchto cen jsou součástí projektu také regionální ocenění a projekt Sociálně prospěšný podnikatel roku, který bude vyhlášen taktéž 21. února. Celkový vítěz soutěže pak bude reprezentovat Českou republiku na Světovém podnikateli roku v červnu 2007 v Monaku.

Předsedou poroty je letos Radim Jančura, majitel Student Agency a držitel titulu Podnikatel roku 2005. Dalšími členy poroty jsou Ondřej Bartoš, výkonný ředitel TUESDAY Business Network, Kateřina Forstingerová, generální ředitelka Moravia IT a Podnikatelka roku 2000, Zbyněk Frolík, generální ředitel společnosti Linet a Podnikatel roku 2003, Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest, Krzysztof Pawłowski, zakladatel a rektor Wyzsza Szkola Biznesu – National-Louis University, Nowy Sacz, Podnikatel roku 2003 Polska, Jana Ryšlinková, ředitelka US Business School Praha a Miroslav Řihák, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ANECT a Podnikatel roku 2004.