Kdo dostane druhou šanci?

[Tisková zpráva] Program ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů zná další podpořené projekty.

Unikátní program ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů nekončí pouhým vyhlášením vítězů. Projekty, které loni získaly podporu, se mohly ucházet o příspěvek na svou další realizaci v hlasování nazvaném Druhá šance. Hlasování se přitom účastnili zaměstnanci ČSOB a Poštovní spořitelny, kteří od 1. do 28. února mohli hlasovat o projektu, který získá příspěvek v hodnotě 50 000 korun. Nejvíce hlasů, a tím i pomyslnou Druhou šanci, dostaly projekty „Obnova březové aleje – spojení s obnovenou stezkou T. G. Masaryka v obci Miletín“ a „Oprava kapličky pod bývalou školou v Pekařově“.

„Hlasování Druhá šance je ideální způsob, jak našim zaměstnancům umožnit zapojit se do akcí, které pomáhají lidem přímo v místě jejich bydliště. Hlasy přicházely ze všech koutů České republiky a tak si mohl každý vybrat projekt jak ze svého regionu, který zná, tak i ten, který ho zaujal, i když jej osobně nezná. Myslím, že druhou šanci získaly ty nejlepší nápady  a doufám, že oba příspěvky významně pomohou vítězným projektům v jejich pokračování,“ okomentovala výsledky „Druhé šance“ manažerka společenské odpovědnosti ČSOB Pavlína Folovská.

Vítězný projekt „Obnova březové aleje – spojení s obnovenou stezkou T. G. Masaryka“ obce Miletín v Královehradeckém kraji si dala za cíl propojit stezku T. G. Masaryka (obnovena v roce 2009 výsadbou 20 stromů dubu letního) s někdejší březovou alejí, jež na ni přímo navazuje. Zaniklá březová alej se nachází v severní části obce, je dlouhá 553 m a ústí na polní cestu, kde se v roce 2009 podařilo obnovit lipovou alej. Výsadbou březové aleje by došlo k propojení všech tří alejí, čímž by vznikl krásný úsek, lákající k procházkám. Součástí obnovy stezky jsou terénní úpravy celé cesty, doplnění stávajících 45 stromů o 250 břízek a osazení dvou laviček. Cílem aktivního zapojení občanů je jejich přímá účast na výsadbě stromů a tím i jejich přiblížení přírodě a objevování její krásy v blízkém okolí.

Další vítězný projekt „Oprava kapličky pod bývalou školou v Pekařově“ občanského sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné bude realizovat opravu kapličky, nacházející se pod bývalou školou v Pekařově. Záměr je součástí dlouhodobého projektu obnovy života v podhorské osadě, ve kterém byly od roku 2003 úspěšně opraveny již dvě kaple a uspořádána řada kulturních akcí. Na všech činnostech se aktivně podílejí jak současní, tak i původní obyvatelé Pekařova, což přispívá ke vzájemnému poznávání a upevňuje pouto obyvatel ke svému okolí. Součástí obnovy kapličky bude osazení informační tabule a organizace Pekařovské pouti 2010, v jejímž rámci bude celý projekt představen. Občanské sdružení bude také usilovat o znovuvysvěcení kapličky.

V rámci projektu „ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů“ se i letos mohou neziskové organizace, obce, sdružení obcí a příspěvkové organizace přihlásit do tzv. menších komunitních grantů na témata péče o přírodní a kulturní památky a rozvoj komunitního života formou spolkové a kulturní činnosti. V červenci budou i letos vyhlášeny velké komunitní granty na témata ochrany životního prostředí a obnovy krajiny. Tři z přihlášených projektů budou podpořeny částkou 300 000 korun.

Odborným garantem letošního ročníku projektu „ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů“ je Nadace VIA. Veškeré další informace, včetně plného textu vyhlášení a formulářů žádosti o grant jsou dostupné na webových stránkách www.csob.cz a www.postovnis­poritelna.cz nebo www.nadacevia.cz.

Seznam projektů zařazených do hlasování „Druhá šance“ 2009

KRÁLOVÉHRADECKÝ

Obnova březové aleje – spojení s obnovenou stezkou T. G. Masaryka – Obec Miletín

LIBERECKÝ

Záchrana objektu a vybudování Muzea svítidel v Kamenické Šenově – Občanské sdružení NA VÝSLUNÍ

Památky Jilemnice a Horní Branné – Jilemnický okrašlovací spolek, o.s.

OLOMOUCKÝ

Obnova Staré Vody – Junák, svaz skautů a skautek, 19. středisko Velký Týnec

Oprava kapličky pod bývalou školou v Pekařově – Obnova kulturního dědictví údolí Desné o.s.

Village life – Alienteam.cz – klub volného času, o.s.

PLZEŇSKÝ

Dokončení prací po instalaci zvonu do naší zvoničky – Obecní úřad Těškov

STŘEDOČESKÝ

Zachraňme sochu sv. Jana Nepomuckého – Otevřené Úvaly

Ze Všetat do Skřivaně a zpátky – Regionální sdružení Křivoklátsko

Do Prčice nejen na pochod – Český Merán o.p.s.

Pětadvacet na holou…- Občanské sdružení Rousínov

„Klecanský masakr motorovou pilou a jiné řezbování“ – Pravý Hradec

ÚSTECKÝ

Kostel nám zpívá – Lenešický okrašlovací spolek,o.s.

VYSOČINA

Ráj u Jihlavy – „druhý dech“ – Jihlavská aliance

PRAHA

Cirkus Bombastico Fokus – Fokus Praha

JIHOMORAVSKÝ

Mezi smrky 2010 – V karanténě, o. s.

S chutí do toho – INEX-SDA Brno

ZLÍNSKÝ