Kdo dostane Druhou šanci? Program ČSOB a ERA pro podporu regionů zná další podpořené projekty

[Tisková zpráva] Program ČSOB a ERA pro podporu regionů nekončí pouhým vyhlášením vítězů. Projekty, které loni získaly podporu, se mohly tento rok ucházet o příspěvek na svou další realizaci v hlasování nazvaném Druhá šance.

Hlasování se přitom účastnili zaměstnanci ČSOB a Poštovní spořitelny, kteří od 1. do 28. února mohli hlasovat o projektu, který získá příspěvek v hodnotě 50 000 korun. Nejvíce hlasů, a tím i pomyslnou Druhou šanci, dostaly projekty „Dědova dílna“ na Vysočině v obci Horní Krupá a „Studánky a prameny na Prostějovsku“ v Olomouckém kraji.

„Hlasování Druhá šance je ideální způsob, jak našim zaměstnancům umožnit zapojit se do akcí, které pomáhají lidem přímo v místě jejich bydliště. Hlasovali zaměstnanci z celé České republiky, a tak si mohl každý vybrat projekt z regionu, který zná, nebo ten, který ho zaujal. Myslím si, že druhou šanci získaly zajímavé nápady a doufám, že oba příspěvky významně pomohou vítězným projektům v jejich pokračování,“ okomentovala výsledky „Druhé šance“ manažerka společenské odpovědnosti ČSOB Pavlína Folovská.

Vítězný projekt „Dědova dílna“ pokračuje v rekonstrukcích v obci Horní Krupá na Vysočině. V loňském roce se v Horní Krupé podařilo opravit budovu bývalé školy a nově vzniklé prostory mohou být nyní využívány pro různé komunitní akce. Vedle školy stojí dosud nevyužívaná stodola s bývalou dílnou a prádelnou. Po nutných opravách zde vznikne „Dědova dílna“, kde se děti budou učit starým venkovským řemeslům a dovednostem. Získají tak mnoho zkušeností a krásných zážitků z výroby vlastních výrobků, starší lidé budou moci předat své životní zkušenosti a naučit děti základům truhlářských prací, pletení košíků, vytáčení medu a výrobě z vosku, broušení kamínků na šperky, drátování, výrobě ručního papíru atd. Děti se naučí zručnosti a šikovnosti, objeví skryté talenty a poznají tradiční řemesla.

Druhý projekt, který získal Druhou šanci, Studánky a prameny na Prostějovsku, se týká kultivace krajiny. V průběhu loňského roku se podařilo sdružení Iris vyhledat a zmapovat na několik desítek nových pramenů. V tomto pokračování bude součástí projektu nejméně 6 průzkumných výprav k pramenům Prostějovska, pracovní brigády pro veřejnost (čištění a oprava studánek), získávání patronů pro studánky a vydání letáčku o objevených pramenech prostějovských říček. Nově objevené prameny budou osazeny informačními cedulkami a symbolickým plecháčkem.

Odborným garantem letošního ročníku projektu „ČSOB a ERA pro podporu regionů“ je Nadace VIA. Veškeré další informace, včetně plného textu vyhlášení a formulářů žádosti o grant jsou dostupné na webových stránkách www.csob.cz a www.postovnis­poritelna.cz nebo www.nadacevia.cz.

Seznam projektů zařazených do hlasování „Druhá šance“ 2010

JIHOČESKÝ KRAJ

Záchrana starých a krajových stromů Velešínska – Modron, občanské sdružení

KRAJ VYSOČINA

Univerzita Kravín 2011 – yo-yo, občanské sdružení

„Dědova dílna“ – SEM Slunečnice

Péče o přírodní a kulturní dědictví obce Opatov na Moravě II – ČSOP, ZO Kněžice

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ

Obnova drobných památek v obcích Mikroregionu Hustířanka – Společnost ochránců památek ve východních Čechách

LIBERECKÝ KRAJ

Ohrada útulná – Občanské sdružení LUNARIA

Svatojánská noc – Čmelák – společnost přátel přírody

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Fajna Ostrava – Fiducia 2011 – občanské sdružení Fiducia

OLOMOUCKÝ KRAJ

Živý betlém v divadelním představení v obci Sudkov – Obec Sudkov

Studánky a prameny na Prostějovsku – ČSOP, regionální sdružení Iris

PARDUBICKÝ KRAJ

Zřízení expozice semanínského renesančního hrnčířství – Pro Semanín, občanské sdružení

PRAHA A STŘEDOČESKÝ KRAJ

Audiomapa Prahy 3 – dědictví našich seniorů – Žižkov.Info, občanské sdružení

Divadelní festival FEMAD – 40. ročník – Divadelní spolek Jiří Poděbrady

Ema Destinnová, Enrico Caruso a Karel Burian – Občanské sdružení Rousínov

Mezikulturní rok Roztoče – Sdružení Roztoč

Známe se? – Občanské sdružení Pravý Hradec

ÚSTECKÝ KRAJ

Za tajemstvím našich kostelíků – MAS Labské skály

Symboly obce Koštice – Obec Koštice

ZLÍNSKÝ KRAJ

Doubravjánek – Občanské sdružení pro výstavbu kaple v Doubravách

Management orchidejové louky – 2. fáze – ČSOP, ZO Pantoflíček

Zpracování ovčí vlny v Bílých Karpatech jako cesta ke společenství a obživě – ČSOP, ZO Moravské Kopanice

Poštovní spořitelna je součást Československé obchodní banky, a.s.