Kdo bude osobností informatiky

Profesionálové v oboru informačních technologií začínají nominovat kandidáty na vítěze 14. ročníku ankety „Osobnost roku české informatiky a telekomunikací“. Anketa je každoročně vyhlašována při příležitosti konání veletrhu informačních a komunikačních technologií INVEX.

Úvodním zasedáním členů Akademie ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze byl slavnostně zahájen proces nominací, prvního z dvoukolového systému výběru kandidátů na Osobnost roku české informatiky a telekomunikací 2007.

V prvním kole jsou letos oprávněni navrhovat vhodné kandidáty členové profesních asociací z oboru ICT, a sice SPIS – Sdružení pro informační společnost, APVTS – Asociace provozovatelů kabelových telekomunikačních sítí v ČR, CACIO – České asociace manažerů úseků informačních technologií, Asociace digitálních TV, APKTS – Asociace provozovatelů kabelových telekomunikačních sítí v ČR, ČAT – České asociace telekomunikací, ČAKK – České asociace kompetitivních komunikací, ČSSI – České společnosti pro systémovou integraci, Tuesday Business Network a FIRST Innovation Park. Dalšími navrhovateli jsou vystavovatelé veletrhů INVEX a DIGITEX a odborná veřejnost. Výsledkem prvního kola je seznam deseti nominovaných osobností, které získaly nejvyšší počet hlasů.

K ocenění jsou pomocí anketních formulářů navrhováni přední odborníci, vědeckopedagogičtí pracovníci, novináři, podnikatelé a manažeři firem, kteří významným způsobem ovlivnili trh oboru v daném roce. O absolutním vítězi z deseti nominovaných rozhoduje ve druhém kole Akademie složená z osobností, které získaly ocenění v minulých ročnících ankety. Nominovat osobnosti lze nově též přes internet na http://www.osobnostict.cz

Anketa Osobnost roku české informatiky a telekomunikací si klade za cíl stát se platformou hodnotící nejlepší osobnosti a nejlepší činy, mající vliv na trh informačních a komunikačních technologií. Napomáhá tak prezentaci přínosů informačních a komunikačních technologií a přispívá k rozvoji informační společnosti. Anketa je nezisková a nezávislá na sponzorských příspěvcích.

V loňském roce se vítězem stal Martin Grigar, předseda představenstva AutoCont CZ. Členové Akademie (vítězové předchozích ročníků) jsou dále Pavel Kalášek, Petr Koubský, Jan Mühlfeit, Milan Rusnák, Ondřej Felix a Miroslav Řihák.