KBC - majoritní vlastník ČSOB - posiluje svoji pozici na trhu střední Evropy, svém druhém domácím trhu

Majoritní vlastník ČSOB belgická finanční skupina KBC se koncem minulého týdne dohodla se slovinskou vládou na koupi 34 procent akcií slovinské bankovní jedničky Nova Ljubljanska Banka (NLB). Jednání o privatizačním prodeji trvala více než půl roku a KBC zaplatí za uvedený podíl v NLB 435 miliónů EUR.

Zároveň skupina KBC zvýšila o 9,6% svůj podíl v polské bance Kredyt Bank, když tento balík akcií zakoupila od portugalské Banco Espirito Santo. Za tuto operaci KBC zaplatila 275,5 millionů zlotých (76,7 mil. EUR), přičemž ji financuje z nadbytku vlastního kapitálu. KBC tak nyní již vlastní 66,53% akcií Kredyt Bank, což jí umožňuje dále posílit právní i ekonomickou kontroly nad touto svou polskou investicí.

„KBC vnímá Střední a východní Evropu jako svůj druhý domácí trh a nadále chce rozšiřovat své působení v zemích tohoto regionu“, již dříve uvedl Remi Vermeiren, prezident výkonného výboru KBC Bank and Insurance.
KBC v současnosti vlastní 81,51% akcií ČSOB, která působí v ČR a Slovensku, 59% akcií v maďarské K&H Bank, 66,53% akcií v polské Kredyt Bank a 34% akcií ve slovinské Nova Ljubljanska Banka. „Nepovažujeme naši účast v těchto bankách jenom za finanční investici, jde o strategické majetkové účasti, jsou to dceřinné banky. Dokladem toho je jak transfer know-how, tak zejména přímý podíl manažerů KBC na jejich řízení. Záměrem je zachovat středoevropským dcerám KBC jejich vlastní jména. Nezamýšlíme zavádět všude jednotný brand KBC, nechceme ignorovat místní praxi a zvyky. KBC se tím nehodlá stylizovat do pozice globální či panevropské banky. Máme svůj domácí trh v Belgii a naším druhým domácím trhem se stává střední Evropa, v Polsku je náš tržní podíl zatím jen 6%, v ČR, na Slovensku a v Maďarsku jsme spokojeni. Chceme, aby středoevropské dcery zůstaly místními firmami. Pokud budou chtít nadnárodní instituce, IFC a EBRD, prodat svůj 14% podíl v ČSOB, s největší pravděpodobností nekoupíme akcie my, KBC, ale necháme je místo toho kotovat na burze. To je základní rozdíl, který nás, KBC, odlišuje například od ING nebo Axa“, uvedl v této souvislosti Remi Vermeiren pro belgický list Den Standaard.

Milan Tománek
výkonný ředitel