KB snížila úrokové sazby hypoték

V Praze 7. října 2004 - S platností od dnešního dne snížila Komerční banka (KB) úročení hypotečních úvěrů s dlouhodobou fixací v průměru o 15 basických bodů. Hypotéku s fixací na pět let klient nově získá již od 4,69 procent oproti původním 4,79 procent p.a.

KB v minulém období, i přes opakované zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, nezvyšovala úročení svých hypoték. Pohyb sazeb vyhlašovaných ČNB je pouze jedním z faktorů, které ovlivňují výsledné sazby hypoték. Při současném snížení úrokových sazeb hypoték KB vyhodnotila vlivy jak předchozích rozhodnutí Centrální banky, tak i další, zejména dlouhodobé faktory, které ovlivňují cenu zdrojů, vysvětlil Petr Slabý, náměstek pro marketing KB.

Příklad nejvíce využívané hypotéky: Klient, který si vezme hypotéku ve výši 1,3 milionu korun se splatností 20 let a fixací na 5 let nyní ušetří na splátce 71 korun každý měsíc.

Klient může žádat o hypoteční úvěr jak v některé z 335 poboček KB, tak i přímo v 91 speciali­zovaných hypotečních centrech po celé ČR. Výhodou je rychlost vyřízení žádosti, a to do sedmi pracovních dnů (od okamžiku odevzdání kompletní dokumentace) a možnost čerpat hypoteční úvěr již na základě katastrálním úřadem potvrzeného návrhu na vklad zástavního práva. KB také umožňuje sčítat při žádosti o hypotéku příjmy více osob. Například příjmy mladých manželů mohou posílit i rodiče některého z nich, celkem tedy dvě domácnosti. Hypoteční úvěr KB nemusí sloužit jen k pořízení nemovitosti určené k trvalému bydlení, ale může být za stejných podmínek využit ke koupi pozemku, ke koupi nebo výstavbě garáže, chaty či jiné nemovitosti. Navíc, KB nabízí jako jedna z mála bank hypoteční úvěr i na získání družstevního bytu – převod členských práv a povinností – za standardních podmínek, to je za nejnižší možné úrokové sazby.

Minimální úrokové sazby KB pro všechny nabízené doby fixací platné od 7. 10. 2004 jsou uvedeny v následující tabulce:
Délka fixace 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 15
Hypoteční úvěr Klasik 3,47 3,89 4,27 4,49 4,69 4,85 4,99 5,10 5,19 5,26 5,26