KB podporuje vzdělávání podnikatelů

V Praze 24. listopadu 2004 - Komerční banka (KB) se stala partnerem vzdělávací akce s názvem „Účetnictví, daně, clo malých a středních podniků po vstupu do EU“, kterou pořádá Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP) a Institut Svazu účetních. V rámci třídenního cyklu seminářů v Praze a Ostravě se KB rozhodla pro podporu a svou účast na závěrečném třetím dnu v obou městech. Semináře představují pro podnikatele jedinečnou příležitost jak získat souhrnný přehled o aktuálních tématech souvisejících s podnikatelskou činností v České republice po vstupu do EU.

AMSP ČR je hlavní institucí hájící zájmy malých a středních podniků (MSP) v ČR, je jediným českým aktivním členem Evropské centrály pro malé a střední podniky a zástupci AMSP zasedají v celé řadě dalších evropských výborů pro malé a střední podniky. KB jako tradiční silná banka pro podnikatele zná aktuální témata podnikatelského prostředí a dokáže MSP nabídnout odpovídající služby, proto naše volba spolupráce padla právě na ni, upřesňuje roli AMSP a spolupráce s KB Karel Havlíček, místopředseda představenstva AM­SP.

Spolupráce KB s AMSP přináší největší výhody především samotným podnikatelům. Pro KB je jednou z nejvyšších priorit financování MSP a díky podnětům AMSP se nám daří dostupnost úvěrových produktů neustále zvyšovat. Jen během minulého roku jsme na trh uvedli dva nové produkty – Profi úvěr, KB Franchising Program, upravili parametry povoleného debetu a od letošního roku nabízíme speciální úvěry pro zemědělce a lékárny. Nově nastavený úvěrový proces vycházející z požadavků MSP výrazně zjednodušuje přístup k potřebným finančním prostředkům. Podnikatel tak může získat Profi úvěr až do výše 8 milionů korun se zkráceným schvalovacím procesem na 5 pracovních dnů. Naše každodenní úsilí se odráží také v tržních průzkumech, které ukazují 47% podíl KB na úvěrech MSP. Společným vystoupením KB a AMSP poskytneme podnikatelům během jediné vzdělávací akce ucelený soubor praktických informací, uvádí Antonín Kopřiva, z Marketingu KB.

Problematika integrace do evropských struktur, která byla hlavním tématem vzdělávací akce, je pro MSP bezpochyby velmi atraktivní. V souvislosti se vstupem ČR do EU představila KB konkrétní nabídku možnosti čerpání zdrojů ze Strukturálních fondů EU – Program Ponte. Získání finančních prostředků z těchto fondů je ovšem možné až po realizaci podnikatelského záměru, což vyvolává potřebu předfinancování a spolufinancování. Program Ponte nabízí všem žadatelům, nejen klientům KB, úvěr na předfinancování grantu. Pokud jde o spoluúčast při financování projektu, může žadatel využít vlastní zdroje nebo standardní úvěrové produkty KB. Může to být investiční úvěr, municipální úvěr nebo hypotéka, upřesňuje Antonín Kopřiva.

Komerční banka vystoupila jako hlavní partner na vzdělávací akci „Účetnictví, daně, clo malých a středních podniků po vstupu do EU“ dne 12. listopadu v Praze. Tématicky shodně zaměřená akce proběhne také 26. listopadu v Ostravě a následovat bude obdobná spolupráce na dalších akcích v příštím roce.

Marie Petrovová
Tisková mluvčí KB