KB nezvýšila úročení hypoték

V Praze 8. září 2004 - I přes nedávné zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB nezvýšila Komerční banka (KB) úročení svých hypotečních úvěrů. Hypotéku s fixací na pět let klient získá již od 4,79 procenta p.a. Této pětileté fixaci dává přednost kolem 40 procent klientů KB. Druhou nejčastěji využívanou délkou fixace je tříletá, kterou si volí zejména ti klienti, kteří v tomto krátkém období očekávají disponibilní hotovost a chtějí jí využít ke splacení hypotéky event. obnovení hypotéky v nižší částce. V souladu s celkovým trendem na trhu pak KB zaznamenala vzestup zájmu o hypoteční úvěry. Tento trend se projevil zejména ve druhém čtvrtletí tohoto roku, kdy objem poskytnutých půjček narostl o 31 procent oproti 1. čtvrtletí roku 2004.

V budoucnu očekáváme zvýšený zájem o hypotéky s delší dobou fixace, kde je sice úroková sazba vyšší o několik desetin, ale pro klienty to znamená jistotu nezměněné výše splátky, říká náměstek pro marketing Petr Slabý.

Kompetitivní výhodou KB je skutečnost, že klient již po prvním kontaktu s bankou ví, jaká může být maximální úroková sazba jeho úvěru. Při dalším jednání na některém z 91 speciali­zovaných hypotečních center, která nabízejí služby klientům na celém území ČR, může být po předání kompletní dokumentace úroková sazba už pouze snížena. Navíc může být žádost, po předložení všech potřebných dokumentů, vyřízena za pouhých sedm pracovních dnů.

KB také umožňuje sčítat při žádosti o hypotéku příjmy více osob. Například příjmy mladých manželů mohou zvýšit i rodiče některého z nich, celkem tedy dvě domácnosti, a požádat o půjčku společně. Hypoteční úvěr KB nemusí sloužit jen k pořízení nemovitosti určené k trvalému bydlení, ale může být za stejných podmínek využit ke koupi pozemku, ke koupi nebo výstavbě garáže, chaty či jiné nemovitosti. Navíc, KB nabízí jako jedna z mála bank hypoteční úvěr i na získání družstevního bytu – převod členských práv a povinností – za standardních podmínek, to je za nejnižší možné úrokové sazby. KB rovněž umožňuje čerpat hypoteční úvěr již na základě katastrálním úřadem potvrzeného návrhu na vklad zástavního práva.

Minimální úrokové sazby KB pro všechny nabízené doby fixací jsou uvedeny v následující tabulce:
Délka fixace 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 15
Hypoteční úvěr Klasik 3,38% 3,89% 4,34% 4,59% 4,79% 4,97% 5,12% 5,25% 5,36% 5,44% 5,44%

Marie Petrovová
Tisková mluvčí KB