Každý druhý Čech má kartu Visa

Před vstupem do Evropské unie je Česká republika na prvním místě v regionu CEE

PRAHA, 30. března 2004 – Podle údajů asociace Visa International zaznamenala Česká republika významný nárůst v používání platebních karet Visa. Celkové výdaje držitelů platebních karet Visa v 12měsíčním období končícím prosincem 2003 dosáhly téměř 207 miliard Kč, což je meziroční nárůst o 54 procent. Rostoucí popularita platebních karet dokazuje, že stále více spotřebitelů oceňuje bezpečnost a pohodlí bezhotovostích plateb.

Češi jednoznačně vnímají karty jako praktický platební nástroj a stále častěji platí kartou v obchodech. V loňském roce se u obchodníků uskutečnilo téměř 28 milionů transakcí a celková hodnota výdajů přesáhla 30 miliard korun – to je oproti předchozímu roku nárůst o 64 respektive 75 procent.

Ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy je Česká republika zemí s nejdynamičtějším růstem. 75procentní nárůst objemu plateb u obchodníků řadí ČR na první místo před Polsko (23 procent), Slovinsko (41 procent), Maďarsku (46 procent) a Chorvatsko (65 procent). O tom, že bezhotovostní platby se u nás těší velké oblibě svědčí i fakt, že na každého držitele platební karty Visa připadá v průměru útrata 9 958 Kč ročně.

Stoupající zájem Čechů o používání platebních karet ke každodenním nákupům lze ilustrovat také vysokým počtem vydaných karet. K 31. prosinci 2003 bylo v oběhu 3 047 672 karet (nárůst o 24 procent), což znamená, že prakticky každý druhý dospělý Čech má kartu s logem Visa nebo Visa Electron. Nejrozšířenějším produktem v České republice jsou debetní karty, významný nárůst však opět zaznamenaly kreditní karty – objem výdajů se oproti roku 2002 zvýšil o 122 procent a počet karet o 123 procent (na 137 830).

Za pozornost stojí především skutečnost, že jsou platební karty v ohromném rozsahu používány ke všem typům nákupů, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International. Podle posledních statistik používají Češi platební karty nejen při velkých nákupech, ale stále častěji také k platbám za běžné potřeby, pohonné hmoty, nebo v restauracích. České banky a jejich smluvní partneři navíc velmi intenzivně rozvíjejí platební infrastrukturu a svým klientů nabízejí nové produkty, jako je například čipová karta, která poskytuje vysokou úroveň zabezpečení a zároveň urychluje průběh transakce.

Používání platebních karet má rovněž pozitivní význam pro rozvoj české ekonomiky – bezhotovostní platby neodčerpávají z banky peníze a banky tak mohou poskytovat více komerčních úvěrů, které jsou nezbytné pro ekonomický růst, dodává Miloslav Kozler.

V letošním roce obdržela asociace Visa International už potřetí za sebou ocenění čtenářů časopisu Reader´s Digest Výběr Dobrá značka 2004. Toto ocenění navazuje na celoevropský průzkum, který zrealizovala společnost Reader´s Digest v 18 evropských zemích včetně České republiky. V kategorii platební karty získala značka Visa prvenství v 17 zemích, což svědčí o vysoké míře spokojenosti spotřebitelů. Respondenti totiž hodnotili nejen důvěryhodnost, ale také kvalitu, image a pochopení potřeb zákazníka.

Významným faktorem, který ovlivňuje rostoucí frekvenci používání platebních karet, je počet obchodníků, kteří přijímají karty Visa. Za posledních dvanáct měsíců se zvýšil na více než 44 000 (nárůst o 17 %). Konkurenční prostředí nutí obchodníky bojovat o každého zákazníka a většina z nich si uvědomuje, že nové zákazníky lze přilákat také na platbu kreditní nebo debetní kartou. S rostoucím počtem akceptačních míst se bude zvyšovat i četnost bezhotovostních plateb. V současné době na platby u obchodníků připadá zhruba třetina z celkového počtu transakcí, dvě třetiny stále tvoří výběry z bankomatů. V budoucnosti se tento poměr určitě bude zvyšovat ve prospěch přímých plateb v obchodech.