Kavárna POTMĚ bude také na filmovém festivalu v Karlových Varech

Okusit unikátní atmosféru Kavárny POTMĚ budou moci také návštěvníci letošního 42. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V kavárně obsluhují v absolutní tmě nevidomí, každý návštěvník si tak na vlastní kůži vyzkouší, co umí vnímat všemi smysly najednou kromě zraku. Kavárna POTMĚ je jedna z mnoha aktivit v rámci projektu Světluška, který pomáhá nevidomým na jejich cestě k samostatnosti. Generálním partnerem Světlušky je již druhým rokem finanční skupina AXA. Kavárna POTMĚ bude od 30. června stát na karlovarském Divadelním náměstí až do 7. července a bude mít otevřeno „od nevidím do nevidím“ (10 – 22 h).

Kavárnu mohli od 6. do 13. června navštívit také lidé v Praze, kde byla slavnostně otevřena za účasti patronky projektu Světluška Anety Langerové.

„Podporu projektu Světluška považujeme v rámci naší charitativní činnosti za velice důležitou. V letošním roce se kromě Kavárny POTMĚ uskutečnily již na dvou místech kurzy pro rodiny s dětmi s kombinovaným postižením. První se konalo v Holenském dvoře u Jindřichova Hradce a druhé v Bystřici pod Hostýnem. Rodiny s dětmi se v rámci kurzů učí, jak se o postižené děti starat a co děti potřebují,“ říká ředitel PR a komunikace skupiny AXA Marek Zeman.

V kavárně si návštěvníci budou moci objednat italské espresso Illy nebo čaj a podívat se na film ušima. Zvuková projekce výborných českých filmů s komentářem obrazových scén pro nevidomé poběží dvakrát denně. Projekt čerpal inspiraci v zahraničí, avšak systém, jak Kavárna POTMĚ funguje, je zcela původní a vznikl v České republice. Například v Paříži vás obslouží nevidomí, ale příprava pokrmů a nápojů se děje v osvětlené místnosti vidícími. Jinde (v Hamburgu, Vídni nebo v Berlíně) nevidomí kávu připravují samostatné, ale je to káva rozpustná a návštěvník si pro ni musí dojít k baru.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. V roce 2006 rozdělila na přímou pomoc nevidomým dětem a dospělým téměř 11 milionů korun. AXA, jako generální partner projektu, přispěla vloni na jeho úspěšnou realizaci darem ve výši 2 000 000 Kč.

Světluška není jediným charitativním projektem, který skupina AXA aktivně podporuje. Od roku 1999 spolupracuje s Nadací Křižovatka. Jejím cílem je pomoci dětem ohroženým dosud zcela nevysvětleným „syndromem náhlého úmrtí novorozenců“. Zaměřuje se proto především na vybavení českých nemocnic přístroji pro monitoring dechu malých dětí. Například v letošním roce bylo věnováno 10 těchto přístrojů pražské Fakultní Thomayerově nemocnici. V roce 2007 začala AXA spolupracovat s Nadací Partnerství, když se stala generálním partnerem projektu Na Zelenou! Bezpečné cesty do škol. Cílem projektu je zvýšit bezpečnost dětí při cestách do školy a motivovat je k dojíždění na kole či docházení pěšky.