Kapitál Moravského Peněžního Ústavu překročil 600 mil. Kč

[Tisková zpráva] Dne 8. prosince 2011 schválila Česká národní banka další navýšení kapitálu Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva (MPU) a jeho celková výše překročila hodnotu 600 milionů Kč. Kapitálová přiměřenost se tak zvýšila na hodnotu 10,2 %.

„Moravský Peněžní Ústav navýšil kapitál o více jak 130 milionů Kč prostřednictvím vkladového účtu Podřízený vklad. Úpis prostředků probíhal ve dvou tranších. Zájem ze strany klientů byl opět vysoký a navazuje na první tranši, kdy klienti upsali celý objem v hodnotě 50 milionů Kč během jediného dne. Vkladový účet Podřízený vklad se tak zařadil k nejúspěšnějším produktům v historii Moravského Peněžního Ústavu a potvrdil správnost strategie kvalitních služeb klientům za zajímavých podmínek“, upřesnil předseda představenstva Radomír Lapčík.

Co je podřízený vklad?

Podřízený vklad MPU je typ střednědobého vkladového účtu s nadprůměrným úročením. Výše vkladu je stanovena v minimální hodnotě 100 000 Kč a v celých násobcích této výše. Vklad je poskytován na pevnou dobu splatnosti, která je stanovena na 5 let. Podřízený vklad je úročen garantovanou minimální úrokovou sazbou 5,3 % p.a. Vložená částka Podřízeného vkladu je splatná jednorázově, a to na konci splatnosti vkladu.

Podřízený vklad je nástroj pro získání dodatkového kapitálu na individuálním základě dle příslušných ustanovení vyhlášky ČNB č. 123/2007 Sb., o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry.