K základním principům podnikání General Electric patří dodržování etických zásad

11. října 2001

GE Capital Bank je aktivním účastníkem 10. mezinárodní protikorupční konference, která se ve dnech 8. až 11. října probíhá v Praze. General Electric, jejíž součástí je GE Capital Bank, je nejen největší světovou firmou, ale je i společností pro níž je dodržování etických zásad základním principem její činnosti.

Společnost General Electric si během více než sto let své existence vytvořila celosvětově dobré jméno svým čestným, poctivým a bezúhonným přístupem a vysokou úrovní obchodního jednání. General Electric si je vědoma, že tato pověst závisí na každé obchodní transakci, kterou dělá. „Bez ohledu na to, jak je konkurence silná a kolik je v sázce, GE soutěží vždy pouze etickými prostředky v souladu se zákonem,“ uvedl Jiří Klumpar, ředitel oddělení compliance GE Capital Bank. Jiří Klumpar zastupuje GE Capital Bank na 10. mezinárodní protikorupční konferenci.

Základním dokumentem, kterým se řídí ve své činnosti General Electric a její zaměstnanci, jsou „Pravidla integrity“. Tato pravidla jsou platná pro všechny společnosti General Electric ve všech zemích, kde působí a kladou velký důraz na dodržování etiky ve všem co General Electric dělá. V těchto pravidlech je například zakotveno, že zaměstnanci General Electric nikdy a nikomu nesmí poskytovat úplatek, provizi, nelegální příspěvek na politickou činnost či jinou nepatřičnou platbu. „Pravidla integrity“ jsou samozřejmě závazná i pro všechny firmy General Electric, které působí v České republice.

10. mezinárodní protikorupční konferenci pořádá Transparency International ČR ve spolupráci s mezinárodním sekretariátem Transparency International v Berlíně a za podpory vlády ČR. Jde o nejvýznamnější světové setkání odborníků na boj proti korupci. Od roku 1983 se toto fórum koná pravidelně každé dva roky a po téměř dvou desetiletích své existence se poprvé uskuteční v regionu střední a východní Evropy.
* * *
General Electric je z hlediska tržní kapitalizace největší společnost na světě. Ke konci prvního pololetí tohoto roku činil čistý zisk General Electric 3,90 miliardy dolarů. Ve srovnatelném období loňského roku to bylo 3,38 miliardy dolarů.

GE Capital je globální společnost, která poskytuje diverzifikované finanční služby. GE Capital má aktiva v objemu vyšším než 370 mld. USD. Je tvořena 24 firmami včetně GE Capital Services -, které klientům ve 47 zemích světa poskytují služby například v oblasti pojišťovnictví, leasingu, finančních služeb pro spotřebitele, financování firem, financování zvláštních projektů. GE Capital se může pochlubit nejvyšším možným ratingovým ohodnocením AAA uděleným renomovanými ratingovými agenturami. V České republice působí tyto společnosti patřící do GE Capital: GE Capital Bank, GE Capital Multiservis a GE Capital Leasing.