Je u vás v ulici nepořádek? Pošlete SMS!

Služba T-Mobile SMS Connect umožňuje Pražanům nahlásit nepořádek na ulici.

Občané Prahy 1 a Prahy 2 nyní mohou jednoduše prostřednictvím SMS odeslat ze svého mobilního telefonu informaci o tom, kde v jejich okolí vznikla černá skládka, nebyly vyvezeny popelnice nebo kontejnery tříděného odpadu, chybí posyp na namrzlé vozovce nebo dokonce nahlásit injekční stříkačky na dětském pískovišti. Službu SMS Connect provozovanou společností T-Mobile si aktivovala úklidová společnost KOMWAG, která zde technické služby zajišťuje. Upozornění dostáváme denně, většinou se týkají černých skládek, říká k tomu Michal Pára, obchodně správní ředitel společnosti KOMWAG.

Zřízení služby SMS Connect je pro firmu velice snadné. Postačí jí k tomu jeden počítač s CD mechanikou a připojením na internet, vysvětluje Jiří Dvorjančanský Marketingový ředitel společnosti T-Mobile. Přeposílání SMS do e-mailu zodpovědného pracovníka úklidové společnosti zajistí software, který dostane firma se službou SMS Connect. Vyřízení připomínky od občana vypadá zhruba následovně: Pokud je přijata SMS zpráva: Černá skládka v ulici na Na Výtoni, odesilatel obdrží obratem automatickou odpověď: Děkujeme za zprávu. Připravujeme pro Vás odpověď. Váš KOMWAG. Následně se zaměstnanec, který zprávu přijal, vysílačkou spojí s vozem zajišťujícím odvoz odpadu v příslušné lokalitě. Je-li nepořádek zjištěn, obdrží občan sdělení Děkujeme za upozornění, zajistíme okamžitou nápravu. Firma pak pomocí zvolené techniky nepořádek odstraní a okamžitě odešle konečné sdělení: Černá skládka odstraněna.

Vše probíhá velmi rychle, pokud, v řádu desítek minut, maximálně několika hodin. Polohu jednotlivých úklidových vozidel, kterých má KOMWAG zhruba 50, totiž neustále snímá informační systém řízený dispečerem. Ten má tak stálý přehled o vytíženosti vozů a je schopen operativně řídit zásah v dané lokalitě. Občanům jsme vděčni za veškeré informace o nepořádku v ulicích. Společně tak můžeme zajišťovat, aby naše okolí bylo upravené a čisté, říká M. Pára.

Služba SMS Connect od společnosti T-Mobile nabízí uživatelům i další zajímavé způsoby využití. Obecní úřady mohou například jejím prostřednictvím informovat obyvatele o dění v obci, klienti si rychle a snadno sjednají určitou službu, např. pojištění, fotbaloví fanoušci mohou třeba i během zápasu hlasovat o výsledku a lékaři pomocí SMS informují pacienty o termínu prohlídky. Ceny za službu jsou přitom velmi příznivé. Aktivační jednorázový poplatek činí 5 000 Kč, měsíční paušál 350 Kč. V něm je zahrnuto prvních 350 SMS do sítě T-Mobile zdarma. Dále se platí za každou odeslanou SMS do sítě T-Mobile 1 Kč, do ostatních sítí 2 Kč.