Jarní prázdniny stráví rekordní počet Čechů na lyžařské dovolené

Na lyžařskou dovolenou do zahraničí se letos vydá mnohem více lidí než vloni. Vyplývá to z ankety společnosti Home Credit mezi předními cestovními kancelářemi, jež lyžařské zájezdy nabízejí. K nejžádanějším termínům pro dovolenou na horách patří doba jarních prázdnin, které v Česku začínají už příští týden. Nejraději Češi vyrážejí do italských a rakouských Alp. S rostoucím zájmem o dovolené se zvyšuje i poptávka po úvěrových produktech na jejich financování. Průměrná výše úvěru na zájezd přesahuje 22 000 korun.

„Vloni jsme poskytli klientům na nákup zájezdů o 65 % více peněz než v roce 2006. Ačkoliv v tomto segmentu patří k vrcholům roku letní sezóna, splátkový prodej se stává standardním úvěrovým nástrojem i k nákupu zimních dovolených. Například loňský únor se v počtu uzavřených smluv zařadil hned za letní měsíce,“ uvádí Martin VetýškaHome Credit a.s., obchodní ředitel společnosti Home Credit a. s.

Zvýšenou poptávku po lyžařských dovolených v zahraničí potvrdily všechny oslovené cestovní kanceláře. „Důvodem jsou nejen lepší sněhové podmínky, ale také rostoucí kupní síla Čechů,“ vysvětluje Michal Tůma, marketingový ředitel největší on-line cestovní agentury INVIA.cz. Většina českých rodin vyrazí na hory v průběhu února nebo v první polovině března, tedy v období jarních prázdnin.

Největší zájem je podle cestovních kanceláří o lyžování v alpských zemích. Podle údajů zveřejněných Asociací českých cestovních kanceláří a agentur se tuto zimu do Alp vypraví rekordní počet 540 000 českých lyžařů. „Jsou mezi nimi i mnozí ti, kteří dosud do Alp vůbec nejezdili. Postupně zjišťují, že týden v Krkonoších je vyjde v součtu dráž než v Itálii nebo Francii, a mění své zvyky,“ říká Jan Herget, marketingový manažer CK Nev-Dama, největšího prodejce lyžařských zájezdů u nás.

Vedle tradičního Rakouska, kam lidé vyrážejí spíše na kratší pobyty, se hitem letošního roku stala především Itálie. „Zejména jsou to vyhlášené skiareály Val di Fiemme či Passo Tonale. V poslední době jim ovšem silně šlapou na paty i středně velká, spíše rodinná alpská střediska jako Aprica, Paganella nebo Monte Bondone,“ upřesňuje Jan Herget.

Cestovní kanceláře odhadují, že za týdenní pobyt na horách Češi průměrně zaplatí 7 000 Kč na osobu. „Lyžařské zájezdy jsou ale především rodinná a skupinová zábava, proto bývá jedna smlouva uzavřena na částku mnohem vyšší. Průměrně se platba pohybuje kolem 39 000 Kč. Lyžařské dovolené se tím liší od klasických pobytových zájezdů o dvou lidech,“ vysvětluje Michal Tůma z INVIA.cz.

Průměrný úvěr Home Creditu na dovolenou přesahuje 22 tisíc korun. V období zimních a jarních zájezdů, tedy od ledna do dubna, se však za zájezdy platí víc – průměrně financovaná částka činí v těchto měsících více než 25 tisíc korun. Do tohoto období spadá i nejvyšší úvěr, který Home Credit na dovolenou v loňském roce poskytl: 73 605 Kč.

To, že si Češi zvykají na dvě rovnocenné dovolené v roce, dokazuje i další trend, který vyplynul z ankety mezi cestovními kancelářemi: zvyšuje se počet Čechů, kteří místo na hory vyrážejí v zimě k moři. „Zájem o lyžařské zájezdy neklesá, dynamičtější nárůst však sledujeme u zimních a jarních leteckých zájezdů do teplejších oblastí, jako je Egypt a jiné, exotické destinace,“ říká Pavlína Pešová, manažerka CK FIRO-tour.

Společnost Home Credit spolupracuje s více než 120 cestovními kancelářemi a agenturami a je tak největším poskytovatelem úvěrových služeb v tomto segmentu. Dovolená na splátky je dostupná na téměř 250 prodejních místech po celé České republice. Vedle cestovních kanceláří Nev-Dama, FIRO-tour a on-line cestovní agentury INVIA.cz jsou partnery Home Creditu například CK Sunny Days, Alexandria či Kontakt Moravia.

Vyřízení spotřebitelského úvěru na nákup dovolené je velmi jednoduché a rychlé. Klient si vybere zájezd z nabídky cestovní kanceláře nebo agentury a smlouvu o poskytnutí úvěru uzavře přímo v její pobočce. Standardně mu k tomu stačí občanský průkaz a druhý doklad, kterým může být řidičský průkaz, cestovní pas, rodný list, zbrojní průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny nebo platná platební karta. Schválení úvěru trvá přibližně tři minuty.