Ján Čarný byl jmenován generálním ředitelem MasterCard Europe pro Polsko

Český manažer tak bude řídit tři klíčové trhy ve střední Evropě – Polsko, Českou republiku a Slovensko.

Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovenskou republiku se s platností od 1. října 2005 stal generálním ředitelem zodpovědným také za řízení aktivit v Polsku. Ján Čarný, který u společnosti MasterCard pracuje od roku 1999, tak nyní zodpovídá za tři klíčové trhy ve střední Evropě – Českou republiku, Polsko a Slovensko. Ty dohromady reprezentují přibližně 12 miliónů vydaných platebních karet nesoucí některou ze značek platebního systému MasterCard (MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro).

Jan Čarný, který působil jako manažer pověřený řízením aktivit na polském trhu již od ledna letošního roku, ke svému jmenování poznamenal: Polský karetní trh je pro mě velkou výzvou, a to hned z několika hledisek. Poměr hotovostních plateb a karetních transakcí představuje v Polsku prozatím 97 % ve prospěch hotovosti. Stejně tak výběry hotovosti z bankomatů výrazně převyšují přímé platby kartou. Naopak v Polsku roste v posledním období zájem o kreditní karty a dochází k masové konverzi karet s proprietárními značkami místních finančních institucí na karty nesoucí značky globálních platebních systémů. Jde tedy o trh se značným potenciálem růstu.

Jednou klíčových priorit nového ředitele a společnosti MasterCard Europe na polském trhu tak bude především edukace držitelů karet a popularizace přímého placení kartami.

Ján Čarný se narodil 8. června 1959. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu národohospodářskou. V roce 1994 absolvoval postgraduální studium na Unversity of Wisconisin. V bankovním sektoru zastával řadu manažerských pozic – mimo jiné v letech 1990 – 1994 působil jako ředitel odboru operací na finančních trzích v Komerční bance; později zastával funkci ředitele investičního bankovnictví v ING Barings Praha. Ve společnosti MasterCard (dříve Europay International) pracuje od roku 1999, kdy v Praze zakládal její pobočku s působností pro Českou a Slovenskou republiku.