Jak si vedly akcie NOKIA na trhu RM-S v týdnu po uvedení? Situace kolem AAA Auto

Akciové trhy stále silně reagují na jakékoliv podněty ze zahraničí, zvláště intenzivní reakce je na zprávy negativní. Objemy obchodů jsou ale již nižší. V průběhu týdne zvýšila ČNB základní úrokovou míru na 3,75%. K tomuto kroku sáhla ČNB kvůli silnému růstu inflace, která se v lednu vyšplhala meziročně na 7,5%. Růst cen je ovlivněn jednorázovými vlivy a do budoucna se čeká spíše pokles inflace i úrokových sazeb. Česká makroekonomická data měla na trh malý vliv.

V průběhu týdne se na trhu RM-SYSTÉM objevily dvě nové společnosti. Zvláště první den po uvedení byl velký zájem o obchodování s akciemi finské společnosti Nokia. Silná poptávka sice rychle vyhnala kurz akcie na hodnoty přes 700 Kč, pak se kurz vrátil zpět k 610 Kč za akcii. Kurz Nokia na trhu RM-SYSTÉM kopíruje obchodování na americkém trhu, kde se v pátek po otevření trhu cena vyšplhala na 35,40 USD, což v přepočtu na CZK dává cenu 626 Kč.

Další pokles zaznamenaly akcie AAA Auto. Současný kurz 29,80 Kč je hluboko pod upisovací cenou 55 Kč. V průběhu týdne dostal titul políček od analytiků Wood & Company. Ti doporučují titul k prodeji s cílovou cenou 25 korun. Obavu mají především ze ziskovosti společnosti. Titulu nenahrává ani akcionářská struktura, protože velkou část minoritních akcionářů tvoří retailoví investoři.

Doporučení k prodeji je v silném rozporu s analýzou Atlantik FT, kteří naopak doporučují akcii k nákupu s cílovou cenou 45 Kč. Z pohledu nezávislého investora situace zůstává stejně nejasná jak byla. Bohužel, nebo bohudík, věšteckou kouli zatím žádný analytický dům nevlastní.