Jak si půjčit na rozjezd podnikání?

Spousta začínajících podnikatelů zjišťuje, že když si potřebuje půjčit peníze, není vlastně kde. Banky, nejčastější poskytovatelé úvěrů a půjček u nás, totiž požadují, aby podnikání už nějaký čas „běželo“. Podnikatel tak musí předložením daňových přiznání (nejčastěji za uplynulé dva roky) dokazovat své příjmy a to, že úvěr skutečně zaplatí. Začínající podnikatel se ale nemá čím prokázat a na úvěr tak v podstatě nemá nárok.

„Je sice pravda, že už i banky se postupně rozhoupávají a jsou tu a tam schopné poskytnou podnikatelům úvěr, ale jeho výše je většinou nedostatečná“ vysvětluje analytik spořitelního družstva WPB Capital Martin Kušmirek s tím, že výše těchto úvěrů dosahují maximálně částky 150–200 tisíc korun. „To sice může být pro některé podnikatele dostatečná půjčka, ale většina lidí při začátku podnikání potřebuje mnohem víc,“ dodává Kušmirek.

I když může být začínající podnikatel přesvědčený o tom, že jeho podnikatelský projekt je naprosto unikátní, u bank se většinou půjčky nedočká. Peníze pak může hledat na různých místech a případy, kdy nakonec skončí u lichvářů, vůbec nejsou výjimečné. Konce těchto příběhů jsou zřejmé předem. „Chtěli jsme si půjčit na koupi výrobního podniku, který už několik let fungoval dobře a jeho majitel se ho potřeboval z rodinných důvodů zbavit,“ vypráví 32tiletý Petr z Prahy, jehož záměrem bylo provozovat malou, ale zaběhnutou výrobnu stavebního materiálu. Na její koupi potřebovali se společníky půjčit necelé dva miliony korun a další milion měli dát každý ze svého. Podnik s obratem zhruba 5 milionů ročně měl své stálé klienty i dodavatele a byl bez dluhů. „Měli jsme velké plány, protože díky kontaktům do zahraničí, jsme mohli původní jednosměrný provoz brzy rozšířit až na tři směny a zvýšit obrat téměř čtyřnásobně během prvního roku fungování,“ vzpomíná Petr. Banka ale byla neoblomná. Petr a jeho společníci dosud nepodnikali, nemohli tak bankovnímu úředníkovi doložit svou podnikatelskou historii a úvěr nezískali. „Tu firmu jsme potřebovali koupit rychle, protože se krátce po začátku jednání s prodávajícím objevil další zájemce, který byl schopen složit peníze téměř okamžitě a v hotovosti. Nemohli jsme dlouho čekat a obíhat jednu banku za druhou, čekat než proběhne zdlouhavé administrativní bankovní kolečko a zkoušet štěstí, protože by nám to vyfoukli před nosem, tak jsme si půjčili někde jinde,“ říká Petr s tím, že nakonec potřebné peníze sehnali přes inzerát v novinách.

„To co vypadá příliš dobře nakonec obvykle končí příliš špatně,“ říká Martin Kušmirek, analytik spořitelního družstva WPB Capital. „Lidé si sice uvědomují, že když si půjčí peníze, tak je budou muset vrátit, ale už málokdo je schopen spočítat si cenu, za jakou si peníze ve skutečnosti půjčuje,“ dodává. Podnikatelé, kteří potřebují peníze na rozjezd podnikaní by prý rozhodně neměli pro řešení své finanční situace volit extrémní řešení.

„Možností jak sehnat peníze na rozjezd podnikání je už i u nás docela dost,“ vysvětluje Kušmirek s odkazem na tzv. americkou hypotéku, která se stala běžnou součástí českého trhu s finančními produkty. „Výhodou americké hypotéky je to, že není účelová, tudíž, že jí může podnikatel použít v podstatě na cokoliv,“ vysvětluje Kušmirek.

Na rozdíl od velkých bankových ústavů mají spořitelní družstva jednu zásadní výhodu. Jejich hlavním pravidlem je vyjít klientům co nejvíce vstříc a jsou tak mnohem flexibilnější, než velké finanční ústavy jejichž rigidní pravidla pro udělování úvěrů a půjček rozhodně nemohou vyhovovat všem zákazníkům. „Pochopitelně ani my nemůžeme půjčit každému, když si u nás chce někdo půjčit peníze, musí mít alespoň dobré ručení,“ vysvětluje Kušmirek s tím, že v případě dostatečného ručení nemovitostí, není nutné dokazovat dostatečné příjmy, ani historii firmy. „Rozhodování o úvěru je u nás navíc velmi rychlé, zatímco v bankách to běžně trvá 3 týdny, my jsme schopni do 24 hodin žadateli, zda mu úvěr poskytneme, či nikoliv,“ říká Kušmirek s tím, že podnikatel dostane peníze z úvěru na svůj účet obvykle do dvou týdnů.

Mezi nejoblíbenější produkty na trhu úvěrů přitom patří tzv. americká hypotéka. Na rozdíl od běžných hypoték, není tento úvěr spojen s nutností investovat půjčené peníze do nemovitosti. „Americká hypotéka je vlastně bezúčelový úvěr, takže peníze může klient použít tak, jak uzná za vhodné, tedy pochopitelně investovat je tam, kde mu to přinese co největší výnos a možnost úvěr bez problémů splatit,“ vysvětluje Kušmirek. „V případě WPB Capital platí celkem jednoduchá pravidla,“ říká Kušmirek s tím, že úvěr je možné zajistit třeba i více nemovitostmi současně. Spořitelní družstvo půjčuje nejméně 500 tisíc korun a výše úvěru může dosáhnout až 80% nemovité zástavy. Délka úvěru se přitom pohybuje od tří měsíců do deseti let. Americkou hypotéku „Flexible“ tak mohou klienti využít například na rekonstrukci nemovitosti, nebo právě jako podnikatelský úvěr.