J&T zvýšila zisk meziročně o 9 % na 115,6 mil. EUR

[Tisková zpráva] Skupina J&T dosáhla v roce 2009 čistý zisk ve výši 115,6 mil. EUR , což představuje 9% meziroční nárůst. Vyplývá to z auditovaných konsolidovaných výsledků (IFRS) za rok 2009.

Hodnota vlastního kapitálu ke konci loňského roku vzrostla o 23 % na 663,1 mil. EUR . Podle předběžných výsledků za první čtvrtletí letošního roku, navázala Skupina J&T na tyto výsledky čistým ziskem 48,6 mil. EUR. Skupina J&T v letošním roce také plánuje vyplacení dividendy přibližně ve výši 63 mil. EUR.

Čistý úrokový výnos za rok 2009 dosáhl výše 25,4 mil. EUR, za první čtvrtletí letošního roku pak 12,0 mil. EUR.

„Nárůst čistého úrokového výnosu za tato období byl podporován jak růstem objemu poskytnutých úvěrů, tak i růstem úrokových marží“, komentuje výsledky Miloš Badida, finanční ředitel a člen představenstva J&T Finance Group, a.s.. „Za úspěch považujeme také skutečnost, že se nám daří udržovat a dále posilovat podíl úrokové marže na výsledcích Skupiny J&T, a to i přes to, že v loňském roce vzrostly opravné položky k úvěrům o 61 mil. EUR. Ve středně až dlouhodobém horizontu však věříme v návratnost těchto úvěrů“ dodává Miloš Badida.

Důležitou součástí výsledku Skupiny J&T za rok 2009 byl zisk z obchodování na finančních a kapitálových trzích ve výši 54,6 mil. EUR, plynoucí především z obchodu s cennými papíry. V prvním kvartálu roku 2010 došlo k akceleraci růstu zisku z obchodování až na úroveň 46,4 mil. EUR a k dalšímu výraznému zhodnocení investic do cenných papírů.

Bilanční suma k 31. 12. 2009 dosáhla 4,47 mld. EUR a meziročně tak vzrostla o 29 %. Zároveň se Skupině J&T v průběhu roku podařilo posílit svojí likviditu. Objem volných finančních prostředků tak meziročně vzrostl o 48 % a překonal hranici 517 mil. EUR, což představuje 12 % celkového majetku Skupiny J&T. Tento trend byl zachován také v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy došlo k růstu bilanční sumy na 4,65 mld. EUR a také k dalšímu posílení likvidity. Hodnota vlastního kapitálu pak dosáhla výše 739,7 mil. EUR. V loňském roce došlo také k nárůstu objemu poskytnutých úvěrů o 21 % na 1,85 mld. EUR a objemu přijatých vkladů o 14 % na 2,47 mld. EUR. Tento nárůst trval i v průběhu prvních třech měsíců letošního roku.

Skupina J&T očekává, že v průběhu druhého až třetího čtvrtletí roku 2010 dojde k prodeji společnosti EAST BOHEMIA ENERGY HOLDING LIMITED, vlastníka podílů zejména ve společnostech Elektrárny Opatovice, a.s., Pražská teplárenská a.s. a Energotrans, a.s., do společnosti ENERGETICKÝ A PRŮMYSLOVÝ HOLDING LIMITED . V bilanci Skupiny J&T se tato transakce projeví snížením hodnoty aktiv a jednorázovým nárůstem zisku.