Írán se začal zbavovat rezerv v EURech

[Tisková zpráva] Íránská centrální banka začala realizovat první fázi svého plánu prodeje rezerv denominovaných v EUR a jejich částečnou konverzi do USD v celkovém objemu 45 mld. EUR (55 mld. USD). Důvodem tohoto přesunu rezerv je současná turbulentní situace EUR a nejen íránská centrální banka realizuje jejich prodeje.

„Podle národního listu Jaam-e-Jam bude banka nyní prodávat 15 mld. EUR,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Bude to první ze tří fází, které by měly završit 22. září letošního roku.“ Írán bude snižovat také prodeje ropy v EUR. O této změně informoval Japonsko i další zákazníky obchodující s ropou. „Rezervy v EUR činí 55 % z celkových rezerv Íránu, který je chce redukovat na úroveň 20 – 25 % po uskutečnění všech prodejů včetně ropy,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS.

Podle dat MMF bylo EUR na konci roku 2009 v globálních měnových rezervách zastoupeno v rozsahu 27,4 %. V letošním roce se dostalo o 15 % níže vůči USD a dosáhlo nejnižší hodnoty za poslední 4 roky. „Důvodem jsou obavy o dluhovou krizi, která začala v Řecku a může se rozšiřovat i do dalších zemí Eurozóny a podkopat ekonomický růst,“ komentuje Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Propad Eura přinutil lídry EU dát dohromady prostředky za téměř 1 bil. EUR ve formě záchranného balíku půjček, který má pomoci obnovit důvěru ve status EUR.“

Iránské centrální bance bylo experty doporučeno koupit zlato, neboť předpovědi ceny žlutého kovu hovoří o dalším možném růstu. „Zlato se zatím v tomto roce dostalo o 11 % výše a směřuje k 10letému zisku, tedy kladnému zhodnocení, což by byla nejdelší rally od roku 1920,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a uzavírá: „Dne 14. května letošního roku dosáhlo zlato nového rekordu 1249,40 USD za trojskou unci.“