IPB: Ohromný potenciál versus destruktivní vlastnická strategie

(http://www.historieipb.cz/)

Dnes byla zveřejněna výzkumná studie „Vzestup a pád IPB.“ Autoři se v ní vrací k zásadní otázce, proč a jak vznikly v IPB masivní ztráty, které nakonec vedly k uvalení nucené správy a k překotnému prodeji banky konkurenční ČSOB.

Cílem akademického projektu „Vzestup a pád IPB“ bylo identifikovat kořeny ztrát banky, které sahají až do počátku 90. let. Obsah studie přispěje k orientaci veřejnosti v kauze IPB a díky svému širokému zdrojovému aparátu bude přínosný i pro odborníky. Studii zpracoval tým studentů z Institutu ekonomických studií FSV UK, CERGE-EI, Právnické fakulty UK a VŠE*.

Studie identifikuje a podrobně dokumentuje dvě strategie IPB, jejichž důsledky vedly k akumulaci ztrát:

Razantní rozvojová strategie IPB přinesla podstatné úspěchy v retailovém bankovnictví a učinila z IPB nejrychleji rostoucí banku velké čtyřky, vedla však i k rostoucímu podílu špatných aktiv v bilanci banky.

Strategie vlastnického ovládání banky jejím managementem, který využil kupónovou privatizaci, slabou regulaci bank a neexistenci vlastnické strategie státu v bankovnictví k tomu, aby prostřednictvím řady dceřiných a spřízněných společností trvale získával rostoucí podíl akcií banky pod svou kontrolu. Strategie ovládání byla financována z vkladů a přispěla k výsledné insolvenci IPB. Tato strategie byla unikátní charakteristikou IPB, neboť žádnou jinou polostátní banku management takto vlastnicky neovládal.

Jedním z důsledků strategie vlastnického ovládání bylo i zabránění vstupu strategického investora v roce 1998, kdy stát řešil existenční problémy IPB prodejem svého podílu Nomuře. Privatizace vyřešila akutní krizi, nikoli však dlouhodobé problémy banky.

Zakrývání ztrát a neřešení problémů v následujících dvou letech vedlo ke ztrátě důvěryhodnosti managementu a větších akcionářů IPB v očích státu a nakonec i vkladatelů. Stát odmítal IPB před plánovaným prodejem strategickému investorovi v roce 2000 očistit, pokud náklady neponesou i vlastníci.

Závěry výzkumu jsou obsaženy v 60 stránkové brožuře, která shrnuje cca 300 stran detailního popisu vývoje IPB. Výsledky studie jsou stručně shrnuty v desetistránkové prezentaci (viz příloha).

Všechny materiály v češtině a částečně i v angličtině jsou dostupné na www.historieIPB.cz, kde je možno zapojit se do internetové diskuse o celé kauze.

Studie vychází především z veřejných zdrojů, z rozhovorů se zástupci jednotlivých stran zúčastněných v kauze IPB a s odborníky, kteří se z profesionálního hlediska vývojem IPB zabývali či zabývají nebo kteří jsou v kauze přímo angažováni.

* Studie vyjadřuje výlučně názory členů výzkumného týmu podložené dostupnými informacemi, nikoli institucí, kde autoři studují.