Investiční společnost České spořitelny nabízí nové fondy SPOROMIX 3 a SPOROMIX 5 pro investice na dobu 3 a 5 let

V úterý 26. 3. 2002 nabyl právní moci souhlas KCP se statuty dvou balancovaných (smíšených) fondů SPOROMIX 3 a SPOROMIX 5, které ISČS začne nabízet na všech pobočkách České spořitelny.

Číslice u názvu SPOROMIX značí počet roků, na které je investice do daného fondu doporučena, tedy jejich investiční horizont. Tím by se měla investiční strategie stát srozumitelnější i pro drobné klienty – podle délky zamýšlené investice si jen zvolí jeden zde dvou předem namíchaných balancovaných fondů.

„Pro klienty, kteří disponují vyšším obnosem nebo chtějí střádat dlouhodobě, nabízíme i nadále náš Sporoplán, tedy ušití finančního plánu přesně na tělo“, dodává náměstek generálního ředitele ISČS ing. Petr Schůt.

Mnoho drobných klientů České spořitelny však podle něj nehodlá hlouběji pronikat do problematiky investování, a právě pro ně jsou SPOROMIXy rychlou a přehlednou variantou, která na tuzemském finančním trhu chyběla.

Sporomix 3, který vznikl z původního 2.OPF, se zaměřuje na kvalitní dluhopisy a zčásti i na vybrané likvidní evropské akcie (jejich podíl by se měl pohybovat kolem 30 %, nejvýš 40 %).

Sporomix 5, který vznikl z původního Všeobecného OPF, je smíšeným fondem s mírnou převahou akcií (kolem 50 %, nejvýš 65 %). Průběžné kolísání jeho kurzu bude proto vyšší, lze však očekávat i dlouhodobě vyšší výnos.

Podílové listy obou fondů SPOROMIX bude samozřejmě možné kdykoli, tedy i před uplynutím doporučené doby investice, přeměnit (zpravidla během tří pracovních dnů) zpátky na hotovost.

„Domníváme se, že SPOROMIXy pomohou dále posílit naši pozici největší investiční společnosti v České republice“, uvedl předseda představenstva a generální ředitel ISČS Petr Zapletal.