Investice do fondů Raiffeisen letos výrazně vzrostly a překročily půl miliardy korun

Raiffeisenbank a.s. zaznamenala v letošním roce výrazný nárůst investic klientů do podílových fondů. Investicím do fondů nahrávají nízké úrokové sazby, zhodnocení ve fondech je tak výrazně vyšší než jiné formy investic. Ve srovnání se zeměmi eurozóny je však podíl vkladů do fondů stále velmi nízký.

Klienti letos do fondů Raiffeisen investovali výrazně více než v předchozích letech. Celková výše investic přesáhla půl miliardy korun, ke konci října výše aktiv ve fondech činila 515 milionů korun. Od počátku roku tak objem peněz ve fondech vzrostl o třetinu. Nejoblíbenější jsou přitom investice do Českého dluhopisového fondu. Fondy nabízejí výrazně vyšší možnost výnosu než další formy spoření a obyvatelé České republiky si na fondy stále více zvykají, komentovala letošní vývoj produktová manažerka Raiffeisenbank a.s. Karolína Ružičková.

Raiffeisenbank nabízí investice do téměř dvaceti fondů Raiffeisen Capital Management. Zatímco úroky na termínovaných vkladech se pohybují často pod jedním procentem, např. korunový Český dluhopisový fond letos vykazuje zhodnocení téměř o deset procent, rizikovější Východoevropský akciový fond vykázal za poslední tři roky zhodnocení téměř 200 procent. Kvůli nízkým úrokovým sazbám je tak nyní správný čas na investice do fondů, dodala Karolína Ružičková.

Přes nárůst zájmu o fondy jsou investice do podílových fondů v ČR stále výrazně nižší než ve vyspělých zemích. Potenciál pro další růst vkladů do fondů je tedy velmi výrazný a i v dalších letech lze očekávat postupný nárůst investic. Podle výzkumu skupiny Raiffeisen dosáhly vklady občanů do fondů v loňském roce v zemích eurozóny 46,3 %, v zemích střední a východní Evropy je to výrazně méně. Například v Maďarsku a na Slovensku činí tento podíl 5,3 %, v České republice to pak není ani pět procent.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.