Investice do ESPA-ČS zajištěného fondu 1 dosáhly po osmi dnech téměř 150 mil. Kč

Investice do fondu ESPA-ČS zajištěného fondu 1, jehož prodej zahájila Česká spořitelna na svých pobočkách 15. března 2004, již dosáhly přes 147 milionů korun.

Průměr na jednu investici je 155 tisíc Kč. Upisovací období fondu je plánováno na celkem sedm týdnů, až do 30. dubna 2004. Velikost tranše fondu byla stanovena na 400 milionů Kč, vzhledem k současnému tempu investování je tedy možné, že této hranice bude dosaženo ještě před uzavřením upisovacího období. Až do 2. dubna 2004 Česká spořitelna prodává fond bez poplatku.

ESPA-ČS zajištěný fond 1 nabízí plnou návratnost původně investované částky a 4% výnos po uplynutí doby trvání fondu, tedy po 4 letech. Celkem klient může získat až 40% bonusové zhodnocení své investice v závislosti na vývoji evropských akciových trhů, uvedl Petr Zapletal, generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny.

Fond je vhodnou investicí především pro konzervativnější klienty, kteří dávají přednost jistotě a chtějí si vyzkoušet investování na akciovém trhu. U tohoto zajištěného fondu se klienti mohou podílet na růstu akcií předních evropských firem, které jsou zastoupeny v indexu DJ Eurostoxx 50. Jde například o společnosti Total, Siemens, Deutsche Bank, Philips, DaimlerChrysler a další. Klienti mají přitom jistotu, že jim bude zajištěný 4% výnos vyplacen i v případě, že by akciový trh po celou dobu klesal.

Klient má přitom možnost své podílové listy odprodat i před koncem období trvání fondu za aktuální kurz. Správcem fondu je rakouská společnost ERSTE-Sparinvest KAG. Minimální investice pro vstup do fondu činí 5 000 Kč.

Klára Gajdušková,

Tisková mluvčí České spořitelny, a.s.