Investice do akciových fondů nových trhů letos činí rekordních 20,9 mld. USD

Fondy investující do akcií na nových trzích přilákaly letos finanční prostředky ve výši 20,9 mld. USD. V týdnu do 8.3. objem prostředků vzrostl o 910 mil. USD. Fondy tak překonaly částku 20,3 mld. USD, kterou do nich investoři vložili za celý rok 2005. Sdělila to firma Emerging Portfolio Fund Research, která sleduje téměř 10 000 takových fondů s aktivy ve výši 5 bilionů USD. Kladně působil rychlejší ekonomický růst a boom na trhu komodit.

Rekordní příliv financí měl pozitivní dopad na nové akciové trhy, které v každém z posledních pěti let dosáhly lepších výsledků než rozvinuté trhy a rychleji rostou i letos. Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index, který zahrnuje 26 trhů v Asii, východní Evropě, Latinské Americe a na Blízkém východě, letos posílil o 7,8 % a 2.3. dosáhl historického maxima 791,85 bodu. Překonal tak 4,5% nárůst indexu MSCI World, který pokrývá rozvinuté trhy. Z 26 nových trhů indexu MSCI Emerging Markets letos 22 posílilo, oslabily pouze trhy v Egyptě, Izraeli, Jižní Koreji a Tchaj-wanu.

Investoři do fondů nových trhů vložili nové prostředky i v minulém týdnu, i když akcie na těchto trzích zaznamenaly největší týdenní ztráty za posledních 14 měsíců. Index MSCI Emerging Markets v týdnu do 10.3. oslabil o 4,1 % kvůli obavám, že vyšší úrokové sazby ve třech největších světových ekonomikách (USA, Evropě a Japonsku) zpomalí růst celosvětového hospodářství a rizikovější aktiva (jako např. akcie na nových trzích) kvůli vyšším sazbám budou méně atraktivní.

Podle Brada Durhama, ředitele firmy Emerging Portfolio Fund Research, by nebylo překvapením, kdyby instituce investující velká množství peněz do fondů nových trhů (např. penzijní fondy), využily tento pokles nových trhů jako příležitost pro zvýšení svých investic. „Nezdá se, že by pokles měl trvat příliš dlouho, než investoři opět přijdou na chuť silnému růstu nových trhů.“ Analytik banky UBS Darren Read očekává, že růst ekonomik nových trhů by letos mohl dosáhnout 5,5 %, a překonat tak 3,7% růst celosvětového hospodářství. Read byl časopisem Institutional Investor zvolen nejlepším stratégem pro akcie nových trhů.

Z regionů dosáhly největšího přílivu prostředků fondy investující v Asii – do 1.3. to bylo 11,3 mld. USD. Profitovaly z toho akciové indexy v Číně a Indii. Shanghai Composite Index stoupl o 8,5 %. Fondy letos investovaly do čínských akcií poté, co vláda uvolnila omezení pro zahraniční investice do akcií čínských firem. Indický Sensitive Index od začátku letošního roku posílil o 15 %, poprvé prolomil úroveň 10 000 bodů a včera zavřel na rekordních 10 803,71.

Nejvíce letos vzrostly trhy v Latinské Americe – MSCI EM Latin American Index stoupl o 13 %. Do 1.3. akciové fondy do regionu vložily 3,8 mld. USD. Latinská Amerika ze tří regionů přilákala nejvíce peněz, pokud porovnáme objem prostředků s celkovou tržní hodnotou regionu. Brazílie, největší latinskoamerický akciový trh, v roce 2006 zatím stoupla o 10 %. Pro investory používající dolary růst dosáhl 20 %. V Latinské Americe jsou také dva ze tří nejvíce rostoucích nových trhů MSCI: Venezuela a Peru. Index venezuelské Caracas Stock Exchange posílil o 45 % a je nejvíce rostoucím ze 77 akciových trhů sledovaných agenturou Bloomberg. Peruánský Lima General Index stoupl o 22 %.

Rusko dosáhlo největšího nárůstu z 10 největších nových trhů. V dolarech vedený Russian Trading System Index letos posílil o 23 % a 27.2. dosáhl rekordní výše. Rusko, které je největším novým trhem v Evropě a druhým největším světovým producentem ropy, 3.3. zvýšilo odhad letošních výnosů z vývozů ropy o 560 mld. rublů (20 mld. USD) na 5,6 bil. rublů. Důvodem jsou vyšší ceny ropy. Podle Philipa Ehrmanna z firmy Gartmore Investment Management ruská vláda výnosy z vývozů ropy používá ke splácení dluhu a ke stimulování ostatních částí ekonomiky. „Růst ruského hospodářství je nejen silný, ale rovnoměrněji rozložený.“

Zdroje: Emerging Portfolio Fund Research, Bloomberg