Invesmart: Podvod na Union banku zřejmě prokázán

Praha/Ústí nad Labem 2. dubna 2003 – Společnost Invesmart dnes potvrdila, že konkurz na Union banku byl Krajským soudem v Ústí nad Labem s největší pravděpodobností vyhlášen na základě zfalšovaných dokumentů. K tomuto závěru dospěli právní zástupci Union banky a Invesmartu poté, co získali přístup do soudního spisu. V této souvislosti rovněž podali trestní oznámení pro podezření z trestného činu podvodu k Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR.

„Šoková vlna působí dál,“ prohlásil Paolo Catalfamo, výkonný ředitel a předseda představenstva Invesmartu. „Jeden z českých soudů, tak často kritizovaných pro pomalost rozhodování, rozhodl pouhé dvě hodiny poté, co mu pravděpodobně banda podvodníků předložila příslušné dokumenty. Snad bude při rozhodování o zrušení konkurzu soud postupovat stejně rychle. Jen tak totiž nedojde ke zbytečnému poškozování věřitelů banky a drobných střadatelů,“ dodal.

Rozhodnutí ústeckého soudu je také založeno na zápisu z představenstva Union Group z 20. prosince 2002. Podle tohoto dokumentu byl jeho předsedou zvolen Tomáš Michal a místopředsedou Radek Žingl. Oba shodně prohlásili, že zasedání představenstva mělo toho dne zcela jiný program a ani jeden z nich nebyl do těchto funkcí zvolen. Navíc byl Tomáš Michal toho dne v zahraničí a fyzicky se jednání ani zúčastnit nemohl.

A konečně, soud rozhodl o návrhu na vyhlášení konkurzu na základě notářského zápisu z valné hromady Union banky, který údajně ověřil Josef Burda, notář z Plzně. Když byl na tuto skutečnost dotázán, výslovně popřel, že by dokumenty, které byly později předloženy soudu, v kanceláři JUDr. Michala Pauleho ověřoval. Nejenže notář Burda vyloučil svou účast na jakékoli valné hromadě Union banky, ale navíc potvrdil, že v onen den používal pro ověřování dokumentů jiná čísla. „Pokud ani tohle není podvod, pak se ptám co tedy,“ uzavřel Catalfamo.