International Personal Finance plc - Výsledky hospodaření za 1. pololetí končící 30. června 2010

[Tisková zpráva] Společnost International Personal Finance plc (mateřská firma Provident Financial s.r.o. v rámci koncernu IPF) dnes oznámila své hospodářské výsledky za první pololetí roku 2010.

Shrnutí provozních a finančních ukazatelů

·    Zisk před zdaněním* se zvýšil na 30,5 milionu GBP (1. poletí roku 2009: 9,1 milionu GBP; 1. pololetí roku 2008: 26,3 milionu GBP)

·    Poprvé v naší historii skončily všechny naše trhy období v zisku, včetně Mexika a Rumunska

·    Maďarsko pokračuje v zotavování a v prvním pololetí vykázalo výrazné zlepšení výsledků

·    Počet zákazníků se zvýšil o 7,5 % na 2,1 milionu, počet poskytnutých půjček se zvýšil o 6,7 % a pohledávky vzrostly o 8,2 %

·    Dokázali jsme zvýšit kvalitu poskytnutých půjček: Ztráty ze snížení hodnoty pohledávek se v 1. pololetí snížily na 32,1 % z celkového výnosu (1. pololetí roku 2009: 36,2 %)

·    Čistý zisk za akcii* činí 8,89 pence (2009: 2,58 pence; 2008: 7,26 pence)

·    Pololetní výše dividend se zvýšila o 10 % na 2,53 pence za akcii (pololetní dividenda v roce 2009: 2,30 pence za akcii)

* Z nepřetržité obchodní činnosti vyjma zisku plynoucího ze změn systému důchodového zabezpečení (2,9 milionů GBP) a změn tržních hodnot derivátů (3,5 milionů GBP)

“I v tak složitém období jsme dosáhli dobrých výsledků a to především díky zajištění stabilního růstu, zlepšení kvality poskytnutých půjček a přísné kontrole nákladů. Výborné pololetní výsledky potvrzuje i zvýšení dividend a já pevně věřím, že jsme na dobré cestě k úspěšnému zakončení celého roku,“ komentoval výsledky John Harnett, generální ředitel (CEO) IPF plc.

Shrnutí

Náš obchodní model prokázal pružnost během nestabilních ekonomických podmínek posledních 18 měsíců. V prvním pololetí roku 2010 došlo ke zlepšení ekonomické situace na většině našich trhů, z čehož jsme těžili, ale zároveň jsme byli obezřetní, protože ekonomické klima bylo stále nestabilní.

Pololetní výsledky

Zisk před zdaněním za pololetí končící 30. červnem 2010 činil 30,5 milionů GBP (stanoveno před ziskem plynoucím ze změn důchodového zabezpečení a úprav tržních hodnot z celkových 6,4 milionů GBP). Tento výsledek je podstatně vyšší než v roce 2009 (9,1 milionů GBP), kdy byl zisk v prvním pololetí negativně ovlivněn globální recesí a navíc je o 16 % vyšší než výsledek před recesí v roce 2008 (26,3 milionů GBP).

Financování

Máme zajištěno dostatečné financování pro rozvoj naší činnosti do října roku 2011. Do konce roku 2010 plánujeme zavedení dalších finančních opatření.

Nové trhy

Úspěšně jsme zahájili provoz v dalším regionu Mexika, v Monterrey.  Přestože v letošním roce neplánujeme expanzi do nových zemí, rozšíření do rozvojových trhů stále zůstává klíčovým prvkem naší strategie a jakmile dojde ke stabilizaci podmínek, plánujeme vstoupit na nové trhy.

Předpisy a legislativa

V současné době se na všech evropských trzích zavádí nová směrnice Evropské unie o spotřebitelských úvěrech. Směrnice již byla implementována v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, zatímco v České republice a v Polsku bude zavedena nejdříve na konci tohoto roku.

Budoucí výhled

Vzhledem k dobrému výsledku v prvním pololetí očekáváme další růst do konce letošního roku.

Výsledky České republiky a Slovenska

Ekonomické podmínky a důvěra spotřebitelů v České republice a na Slovensku se v první polovině roku 2010 průběžně zlepšovaly. Kombinace příznivějšího konkurenčního prostředí, vysoké kvality úvěrů a zlepšování výběrů vedla k výborným výsledkům za první pololetí. Český a slovenský Provident Financial je v dobré formě a předpokládáme zde další růst.