Inovace v Orlenu

SAP Polska a PKN ORLEN uzavřely generální dohodu o licenci. Koncern zavede jako první v Polsku v tak velikém měřítku informační systémy SAP Retail a SAP SRM (Supplier Relationship Management). Tyto systémy jsou podstatným prvkem vytváření nového modelu řízení maloobchodu a nákupu ve firmě.

PKN ORLEN rozšířil doposud vlastněné licenční oprávnění. Podle dohody bude modul SAP for Oil & Gas, který úspěšně funguje v koncernu a mj. pomáhá při výpočtu daní, zaváděn ve zbývajících společnostech skupiny ORLEN, v regionálních obchodních zastoupeních, transportních společnostech a také v celé produkčně-distribuční soustavě, která podléhá zdanění. Už zanedlouho bude tato oblast korporace propojena jedním výpočetním systémem, jenž přinese růst efektivity.

Zavedení modulu SAP Retail poslouží k vypracování nového modelu řízení sítí maloobchodního prodeje. Půjde o první zavedení tohoto systému v Polsku v takovém měřítku.

Koncern navíc získal licenční oprávnění pro systém SAP SRM. V souvislosti s tímto opatřením bude vytvořen integrovaný systém realizace nákupů a kontroly rozpočtu (Zintegrowany System Realizacji Zakupów i Kontroli Budżetu – ZSRZ), který bude sloužit jako správce kontroly nákupních procesů v PKN ORLEN.

Spolupráce firem SAP a PKN ORLEN začala v roce 1996. V současnosti operační systémy SAP ve skupině ORLEN využívá několik společností, mezi jinými ANIWL, Rafineria Jedlicze, ORLEN PetroTank, ORLEN Deutschland, stejně jako i společnosti ze skupiny UNIPETROL v České republice.

„Chceme více využívat produkty SAP, zejména systémy určené chemické a palivové branži v celé skupině, a tedy rovněž na zahraničních trzích. Díky zavedení jednotné informační platformy pro společnosti koncernu získáme možnost standardizace obchodních procesů a zredukujeme náklady na licenční oprávnění,“ říká Rafał Kapler, výkonný ředitel pověřený oblastí nákupu a informatiky v PKN ORLEN.

Podle uzavřené dohody, která se svým rozsahem týká kapitálové skupiny PKN ORLEN, bude systémy SAP využívat více než 2 700 uživatelů. V současnosti SAP už umožňuje např. výpočty platů pro 9 000 zaměstnanců skupiny ORLEN.

„Naše dosavadní spolupráce s PKN ORLEN přináší oběma stranám spokojenost. Jsem přesvědčen, že i nadále budeme moci podporovat PKN ORLEN na cestě k rozvoji jak na polských, tak na světových trzích. Právě podepsaná dohoda je potvrzením silného postavení, jehož SAP dosahuje mezi společnostmi v palivové branži,“ řekl Grzegorz Rogaliński, předseda představenstva SAP Polska.

SAP je největším producentem programů pro obsluhu vnitřních procesů v různých organizacích a třetím dodavatelem programů na světě, co se velikosti týče. Programy SAP, které vycházejí z nejnovějšího systému R/3, zajišťují schopnost vést finance, aktiva, náklady, produkční operace, obsluhu, průmyslové podniky a archivovat dokumenty.