InOcean: Zájemci o nemovitost disponují vyšší hotovostí

Jeden až čtyři miliony korun v hotovosti pro nákup nemovitosti nejsou podle realitního serveru InOcean dnes žádnou výjimkou. Podle Petra Wimmera stoupá počet poptávajících, kteří hypotékou financují jen sedmdesát nebo pouhých padesát procent z ceny nemovitosti. Jde buď o kombinaci možných finančních produktů, nebo o peníze z předchozích prodejů.

Realitní server InOcean a tržiště nemovitostí na internetu registruje zhruba od října loňského roku nárůst zájemců o nemovitost, kteří na nákup nemovitostí využívají vyšší množství hotovosti. Možnost řešení bytové otázky kombinací různých finančních produktů nabírá na obrátkách. Podle Petra Wimmera, ředitele realitního serveru InOcean, se zvlášť nákup luxusních nemovitostí řeší hypotékou jen jako doplňkovým produktem.

„Stoprocentní hypotéky dnes využívají především mladí lidé, kteří nakupují ve starší zástavbě. Jde o byty do dvou milionů korun. Ve všech ostatních případech se podíl hypotéky na financování bytu snižuje. Často jde o luxusní byty – tedy od šesti milionů výše – kdy zájemci disponují vyšší částkou v hotovosti například z předchozího prodeje jiné nemovitosti,“ uvedl ředitel realitního serveru InOcean Petr Wimmer. Nedá se podle Wimmera ani říct, že by vyšší hotovostí disponovali například pouze lidé ve středním věku s dobrým profesním postavením. Podle jeho slov jde o průřez všemi sociálními skupinami, které využívají vyšší nabídky luxusních bytů. Při změně bytu prý platí pravidlo: V naprosté většině případů se mění za vyšší standard.

V minulosti bylo podle Petra Wimmera běžné, že zájemci o nemovitost disponovali v hotovosti částkou mezi třemi sty tisíci až jedním milionem korun. Dnes ovšem už není nijak výjimečné, že poptávající mají k dispozici i čtyřnásobek částky – tedy mezi jedním až čtyřmi miliony korun. Hypotéku pak často využívají jen na 70 nebo i pouhých 50 procent financování.

„V luxusních segmentech se tradičně nakupuje více za hotové, respektive o úvěry není takový zájem. Samozřejmě to má i několik vysvětlení. I tito zájemci mají zájem o výhodnou půjčku, nicméně se nechtějí zaobírat papírováním a zejména pak standardním prokazováním své bonity bance, které dnes s poskytnutím hypotečních úvěrů úzce souvisí. V neposlední řadě jde často i o zájemce, kteří nejsou schopni formální cestou – například prostřednictvím daňového přiznání – prokázat bance svojí bonitu, byť se splácením úvěru by pak problém asi neměli,“ potvrdil Jan Urban, ředitel společnosti Simply, jednoho z největších hypotečních makléřů v České republice.

Podle Petra Wimmera je dnes lepší dostupnost spotřebitelských úvěrů a například v dalším případě dobíhá stavební spoření všem členům rodiny naráz a naspořenou částku – v případě čtyřčlenné rodiny i více než půl milionu korun – vloží právě do akontace hypotéky. „Jde o zajímavý trend – a v celku logický vývoj. Obvykle jde o mladé lidi a rodiny s rodiči ve středním věku. Obdobně se financují především nemovitosti v nové zástavbě v ceně zhruba do šesti milionů korun,“ shrnul Petr Wimmer, ředitel realitního serveru InOcean a tržiště nemovitostí na internetu.

Realitní server InOcean a internetové tržiště nemovitostí k dnešnímu dni registruje více než 600 uživatelů z řad realitních kanceláří a developerů ze všech regionů České republiky. V rámci InOcean je navíc k dispozici i systémové řešení, které umožňuje přijímat data z nejčastěji používaných softwarů pro realitní kanceláře. Podle plánu se tržiště rozšířilo i o klienty z řad developerů.