ING je nejrychleji rostoucím penzijním fondem v ČR

Pojišťovna
V prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala pojišťovna ING 36% nárůst počtu klientů v porovnání s prvním čtvrtletím 2002. Počet klientů činil 274 992 oproti prvnímu čtvrtletí 2002, kdy činil 201 760. Nicméně, růst se ve srovnání s loňským rokem zpomalil, když počet nových smluv za první tři měsíce 2003 dosáhl číslo 5264, kdežto v loňském roce to bylo za stejné období celkem 8887 smluv. Celkový počet smluv dosáhl ke konci prvního čtvrtletí 2003 počtu 339 428, zatímco ve srovnatelném období loňského roku činil 261 770. Znamená to nárůst o 30 %.

Růst počtu klientů se logicky promítl do zvýšení objemu aktiv, které pojišťovna spravovala. Ke konci letošního prvního čtvrtletí činil objem aktiv ve správě 19 miliard Kč. Meziročně došlo ke zvýšení těchto aktiv o 4,24 miliardy korun, tedy o 28,7 %. Celková aktiva pojišťovny činila k 31. březnu 2003 20,9 miliardy Kč a vzrostla o 25 %. Předepsané pojistné dosáhlo výše 1,17 miliardy Kč.

Penzijní fond
Penzijní fond ING byl v prvním čtvrtletí nejrychleji rostoucím penzijním fondem v ČR se ziskem více než 17 tisíc nových klientů. Aktiva ve správě rostly o 37,9 % do výše 7,2 mld. Kč, zatímco v loňském roce dosáhly výše 5,2 mld. Kč. Tato čísla potvrzují pevnou pozici fondu na domácím trhu.

„Trh penzijního připojištění se pomalu nasycuje. V tomto roce očekáváme pouze malý nárůst počtu nových klientů,” řekl předseda Výkonné rady ING pro ČR a SR Ron van Oijen. „Předpokládáme ale, že se bude dále zvyšovat počet aktiv, která budou jednotlivé penzijní fondy spravovat. Stále také vidíme potenciál pro růst v podnikové sféře,“ dodal.

“Zájem o životní pojištění a penzijní připojištění byl způsoben zavedením daňových výhod a státní podpory. V rámci nutné reformy je doporučené zachovat tento systém nedotčen ponévač se osvědčil. Jakýkoliv radikální zásah do stávajícího systému by mohl poškodit zájmy zaměstnanců i zaměstnavatelů, penzijních fondů a životních pojišťoven,“ řekl van Oijen.

Celková výše aktiv dosáhla částky 7,5 mld. Kč, co představuje oproti loňskému roku nárůst o 38 %. Počet klientů vzrostl o 16 % na celkových 274 494. Počet firemních klientů se zvýšil o 17 % na současných 6127. Vloni spolupracovalo v tomto období s fondem celkem 5245 podniků.

“Klienti v současné době jednoznačně preferují nabídku produktových balíků před jednotlivými produkty, v našem případě životní pojštění, penzijní připojištění, podílové fondy a spořicí účty. Tento trend potvrzují naši poradci pro finanční plánování, kteří nabízejí komplexní finanční služby. Přestože nám v prvním čtvrtletí poklesla výše předepsaného pojistného, výše aktiv ve správě v rámci životního pojištění, podílových fondů a spořicích účtů výrazně vzrostla.“ dodal van Oijen.

Banka
Aktiva ve správě banky ING v České republice dosáhla k 31. březnu 2003 úroveň 1,1 mld. Kč. Vývoj celkových aktiv pokračoval mírným poklesem na úroveň 38 mld Kč. Půjčky klientům vrostly na 17 mld. Kč.

V prvním čtvrtletí 2003 byl vykázan nárůst rezerv o 13 % na úroveň 76 mil. Kč. Celková výše vkladů klientů dosáhla 6,5 mld. Kč. Úspěšný bankovní produkt, spořicí účet ING Konto, přitáhl ke konci března vklady převyšující 2,3 mld. Kč a zaznamenal tak působivý 109% nárůst z loňských 1,1 mld. Kč. ING vstoupila na český retailový bankovní trh na podzim roku 2001 a ING Konto je jejím prvním produktem v této oblasti.

Výhled do roku 2003
ING v České republice a na Slovensku bude pokračovat ve využívání možností synergie a adekvátně reagovat na dnešní tržní podmínky.

* * *

ING působí v 60 zemích světa a má více než 50 miliónů klientů. Z hlediska tržní kapitalizace je jednou z největších finančních skupin na světě. V České republice a na Slovensku působí od roku 1991 v oblastech pojišťovnictví, bankovnictví a správy aktiv. Od 1. dubna 2003 vystupují její entity pod společnou značkou ING.