ING ČR v roce 2009 zvýšila čistý zisk o 58 %

[Tisková zpráva] V roce 2009 retailová část společnosti ING i přes trvající nepříznivou ekonomickou situaci na trhu vykázala nárůst ve většině hlavních ukazatelů.

Skupina ING ČR zvýšila čistý zisk o 58 % díky historicky nejvyššímu zisku ING Životní pojišťovny a bankovní části ING reprezentující ING Konto a ING Fondy. Skupině se navíc podařilo významným způsobem navýšit aktiva ve správě a zvýšit počet klientů o téměř 50 000.

Retailová část ING ČR (životní pojišťovna, penzijní fond, podílové fondy, spořicí účet) v loňském roce prosperovala. Díky realizovaným úsporám a aktivnímu přístupu k nové situaci na trhu se společnosti podařilo snížit možná rizika a náklady. Největší nárůst společnost zaznamenala u čistého zisku, který se meziročně zvýšil o více než polovinu na 1,2 miliardy Kč a vrátil se na úroveň z roku 2007. Také aktiva ve správě vzrostla o 20 % (celková částka tak přesahuje 121 miliard korun) a společnost díky 4% nárůstu zákazníků evidovala k 31. 12. 2009 již 1,15 milionu klientů. K  výsledkům přispělo především zaměření se na oblast pravidelně placeného pojistného a citlivé řízení nákladů.

„Rok 2009 pro nás znamenal výrazný obrat k lepšímu,“ zhodnotila výsledky Alexis George, generální ředitelka ING ČR/SR. „Navzdory přetrvávajícím problémům finančního trhu jsme dokázali aktivně řídit náš byznys a dosáhnout tak historicky nejlepších výsledků, čímž jsme potvrdili naši perspektivnost i tržní stabilitu,“ dodala.

ING Životní pojišťovna

Ke konci roku 2009 dosáhlo předepsané pojistné ING Životní pojišťovny 5,9 miliardy Kč reprezentující meziroční pokles o 4%. Stejně tak se o 3 % snížil i počet uzavřených smluv. Tento mírný pokles byl způsoben ztíženou situací na trhu investičního životního pojištění. Celková aktiva ve správě však naopak vzrostla na 32,9 mld. Kč, tedy o 11 %.

ING Penzijní fond

Během roku 2009 vzrostla aktiva ve správě ING Penzijního fondu o 8 % na bezmála 23,8 miliardy Kč. Celkový počet klientů poklesl o 2 %, což bylo způsobenou silnou konkurencí v oblasti získávání nových klientů a vysokými získatelskými náklady. Výše čistého zisku byla ovlivněna strategií očištění investičního portfolia o rizikové akciové tituly s cílem zajistit klientům dlouhodobý a stabilní výnos v dalších letech. Pro rok 2010 proto očekáváme podstatný nárůst zisku a zhodnocení investic našim klientům.

ING Konto a ING Fondy

ING Konto i nadále slaví úspěchy a patří mezi jeden z nejoblíbenějších spořicích účtů na českém trhu. Zákazníky láká nabídkou stabilního úroku, nulových poplatků a snadného zřízení a ovládání. Díky těmto kvalitám tento produkt již po několikáté meziročně navýšil aktiva ve správě, za rok 2009 se tak stalo o 30 % na 60,1 mld. korun.

Rok 2009 znamenal pro ING podílové fondy opětovné upevnění pozice na trhu. Aktiva ve správě ING Fondů vzrostla o 28 % na 5,9 miliardy Kč.

Ani v roce 2009 společnost ING nezapomněla na zlepšování služeb pro zákazníky. Kromě zavedení kapitálového životního pojištění StabilProfit či investičního pojištění ING Garance Plus společnost představila také zbrusu nové podmínky připojištění pro případ trvalých následků úrazu, které je nejvýhodnějším připojištěním na trhu. Naprostou novinkou v oblasti péče o zákazníky se stala virtuální interaktivní průvodkyně, která klientům pomáhá v orientaci na webových stránkách ING.

Už tradičně se ING věnovala i charitě. Kromě standardní spolupráce s Dětskou nemocnicí v Motole, kterou tentokrát oživila osobní návštěva legendárního pilota F1 Fernanda Alonsa, zahájila i velký dobrovolnický program. V jeho rámci 60 % zaměstnanců ING pracovalo jeden den pro neziskové organizace. Pomáhali v dětských domovech, diagnostických ústav, denních stacionářích a jinde.