Informační povinnost musí obchodníci s cennými papíry splnit do konce července

Podle nové vyhlášky musí obchodníci s cennými papíry do 31. července splnit pravidelnou čtvrtletní informační povinnost. Podrobnosti způsobu a obsahu jednotlivých hlášení popisuje metodika Komise pro cenné papíry.

Lhůta pro splnění informační povinnosti za druhé čtvrtletí vyplývá ze zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který stanovuje povinnost obchodníka s cennými papíry informovat komisi o určitých skutečnostech nejpozději do jednoho měsíce po uplynutí kalendářního čtvrtletí. Jedná se o hlášení hospodářské situace obchodníka, rozsahu poskytnutých investičních služeb, objemu majetku zákazníků, kapitálové přiměřenosti obchodníků, atd. Obsah hlášení a způsob plnění uvedené informační povinnosti jsou stanoveny vyhláškou č. 267/2004 Sb.

Komise pro usnadnění práce obchodníkům s vyhláškou o informační povinnosti připravila rozsáhlou metodiku, která obsahuje zejména podrobné popisy jednotlivých standardizovaných výkazů a technické aspekty hlášení. Metodika k informační povinnosti obchodníka, včetně všech datových formulářů, je k dispozici na webových stránkách komise (www.sec.cz) v sekci Informace pro profesionály.

Samostatný metodický materiál pro podávání hlášení o obchodech, které obchodník s cennými papíry uzavřel nebo obstaral prostřednictvím regulovaných trhů nebo jiných osob, komise momentálně připravuje. Jeho zveřejnění se předpokládá v průběhu třetího čtvrtletí tak, aby v souladu s vyhláškou první použití standardizovaných formulářů bylo možné k hlášení uzavřených a obstaraných obchodů za čtvrté čtvrtletí tohoto roku.

Monika Paclíková